Türkiye Suriye iş birliğini engelleme adımları hızlandı

Tahran ve Soçi zirvelerinin ardından Suriye’de ABD ve PKK hedefte… Türkiye, Rusya ve İran, Suriye ile birlikte ABD/PKK ikilisinin bölgeden kovulması için adımlarını hızlandırdı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Suriyeli mevkidaşıyla görüşme açıklamasının ardından hem içerde hem de Suriye’de süreci baltalamaya yönelik artan kışkırtmalar dikkat çekti.

Türkiye, Rusya ve İran, ABD ve PKK’nın Suriye’den çıkarılması için güç birliğini arttırdı. Tahran ve Soçi zirvelerinin ardından Astana garantörleri, Suriye ile birlikte, bölgede ABD/PKK ikilisini bitirme adımlarına hız verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, kritik görüşme açıklamaTürkiye-Suriye ilişkilerinde normalleşme sürecinin kapılarını aralarken, Türkiye ve Suriye’de süreci baltalamaya yönelik kışkırtmalar da dikkat çekti.

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarının ardından Azez’de sözde muhalif bir grup, Türkiye karşıtı gösteri yaptı. Gösteride Türk bayrağı yakılırken, TSK’ya ait araçlar taşlandı.

Yaşananların ardından Özgür Suriye Ordusu’ndan açıklama geldi. Açıklamada, Türk bayrağına yakanlar “cahiller” olarak nitelenirken, “haddi aşanlardan hesap sorulacaktır.” İfadesi kullanıldı.

Türkiye’ye de Suriye ile normalleşmeden rahatsız olan Biden tayfası, süreci bozmaya dönük söylemlerini arttırdı. Defalarca Suriye ile neden görüşülmüyor açıklaması yapan CHP ve ona yakın Halk TV, KRT ve Tele1 gibi medya organlarında “Katil Esed, yeniden Kardeşim Esad mı oluyor” tartışmaları başlatıldı.
Suriye Şam Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Yuva, Ankara-Şam iş birliğini bozacak her türlü eylem ve söylemden kaçınılması uyarısı yaptı. Hükümetin, kışkırtmalara karşı kararlı bir duruş sergilemesi gerektiğini vurguladı.

# abd # ankara # türkiye # rusya # iran # pkk # tsk # açıklama # suriye # türk # Dışişleri Bakanı # Mevlüt Çavuşoğlu # özgür suriye ordusu # azez # çavuşoğlu # tahran