Beşar Esad'a yakın isim'den kritik Türkiye-Suriye açıklaması

Erdoğan-Putin zirvesiyle Türkiye - Suriye barışının umutları yeşerdi. Hem Türkiye’de hem de Suriye’de olumlu bir hava hâkim. Suriye’de geçen dönemde enformasyon bakanlığı müsteşarlığı yapmış olan Bessam Abu Abdullah, Soçi Zirvesi ile Türkiye-Suriye kapısının açıldığını yazdı. Doğu Akdeniz’e dikkat çeken Abdullah Türkiye, Suriye ve Lübnan arasında olası bir münhasır ekonomik işbirliğinin stratejik önemine de atıf yaptı.

Suriye Arap Cumhuriyeti Enformasyon Bakanlığı’nın önceki müsteşarı Bessam Abu Abdulah, Erdoğan ile Putin arasındaki Soçi zirvesini Suriye dosyası açısından bir dönüm noktası olarak değerlendirdi. Abdullah, “ Türkiye-Suriye kapısı açılacak mı?” sorusuna da “evet” yanıtını verdi.

Erdoğan ile Putin arasındaki anlaşma Türkiye-Suriye barışı için atılan tohumları filizlendirdi. Hem Türkiye kamuoyunda hem de Suriye kamuoyunda normalleşme için olumlu bir hava esiyor. Şam’daki esen dostluk rüzgârını Prof. Dr. Besaam Abu Abdullah kaleme aldı.

- SURİYE- TÜRKİYE KAPISI AÇILACAK MI?
- Cevabım: Evet. Son Soçi Zirvesi karanlık tünelin sonunda görünen ışık misali görülmelidir. Suriye'de yaşanan trajediler, bazılarının sandığı gibi bir Erdoğan- Esad telefon görüşmesi ile değil, uzun soluklu yolculukla çözülür. Bin mil menzili bir adımla başlar ve bu adımın çok yakın olduğuna inanıyorum.


Suriyeli eski müsteşar Abdullah, Tahran’daki Reisi-Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından Soçi’deki Putin -Erdoğan zirvesinin bölgesel sorunlara stratejik ve bütünlüklü çözüm için bir yaklaşım sunduğuna işaret etti. Bessam Abu Abdullah Türkiye, Rusya ve Suriye'nin Karadeniz ve Doğu Akdeniz siyasetlerinde ortaklaştığına işaret etti:

- Sayın Putin, Ukrayna savaşının ulaştığı yer itibariyle Karadeniz ile Akdeniz'i birbirine bağlama konusunda daha çok ısrarlı. Sayın Esad'ın Suriye savaşından önce, ortaya koyduğu ‘Beş Ülke Beş Deniz’ projesini hatırlıyoruz. İstanbul ve Çanakkale Boğazının bu proje için taşıdığı merkezi önem aşikar. Ayrıca Doğu Akdeniz doğalgazı rezervlerinin kullanılabilmesi için kıyıdaş olan Türkiye ve Suriye arasında ilişkilerin yeniden tesis edilmesine ihtiyaç var. Bunun sağlanması halinde Doğu Akdeniz’in önemli üç ülkesi ve doğalgaz rezervleri ile zengin bir deniz coğrafyasına sahip olan Türkiye, Suriye ve Lübnan arasındaki münhasır ekonomik bölgede sağlanacak bir işbirliği Moskova’nın da stratejik çıkarları ile uyumludur.


Şam ile Ankara arasında çözülmeyi bekleyen çok çetrefilli sorunlar olduğunu ifade eden profesör Abdullah, acil müzakere masasına ihtiyaç olduğunu vurguladı:

- Suriye ve Türkiye kamuoyunun tartıştığı ve sorguladığı şüphesiz en önemli konuların başında iki ülke ilişkilerinin nasıl olacağı hususudur. Türkiye-Suriye kapısı açılacak mı en çok muhatap olduğumuz soru. Hep söylediğimiz bir gerçeğin altını tekrar çizmek isterim; Bu kapıyı açmadan iki ülkede ve bölgemizde sürdürülebilir bir istikrar olasılığı olmayacak. Tüm bölgeyi tehdit eden terörün sonu gelmeyecek. Kendi kaderimizi özgürce belirleme hakkımız kalmayacak.


Suriye Arap Cumhuriyeti’nde üst düzey devlet görevleri yapan Prof. Dr. Bessam Abu Abdullah, Türkiye’nin Rusya ile olan siyasi ve ekonomik ilişkilerinin de stratejik seviyede olduğunun altını çizdi.

# ankara # türkiye # rusya # erdoğan # Putin # suriye # esad # tahran # beşar esad # son # soçi zirvesi # suriyeli # çok # Suriye Arap Cumhuriyeti