Kumda mısır yüz güldürdü ancak fiyat üretici memnun etmedi

Türkiye’de ilk kez Adana’nın Karataş ilçesinde kumda mısır yetiştirildi. Rekolte yüz güldürdü. 315 dönüm alanda yetiştirilen mısırda normal toprağa göre yüzde 20 daha fazla verim alındı. Turfanda karpuz ve yer fıstığı yetiştirilen bölgede, gelecek yıllardan itibaren, mısır ekiminin yaygınlaşması bekleniyor. Üreticinin talebi ise desteğin arttırılması...

Adana’nın Karataş ilçesinin kumlu toprağında ilk defa ekimi yapılan mısırda, hasat verimli başladı. 

Türkiye’de ilk kez kumda mısır yetiştirildi, rekolte yüz güldürdü.

Adana’da turfanda karpuz ve yer fıstığı yetiştirilen Karataş ilçesine bağlı Kapı Mahallesi’nin kum topraklarında ilk defa mısır denendi. Normal toprağa göre yüzde 20 daha fazla rekolte alan üretici durumdan memnun.

 Geçen sene karpuz ve yer fıstığından zarar eden Karataşlı üretici, çözümü mısırda buldu.

Verim yüksek olsa da kumda mısır yetiştiriciliğinin dezavantajları da var. Bölge kum olduğu için gün aşırı sulama yapılmak zorunda. Bu durum da toprakta yetişen mısıra göre maliyetleri artırıyor. Verimin çok oluşu ise üreticiye para kazandırıyor.

Bölgede sulama alt yapısı yok. Üreticiler kuyulardan elektrik ve mazotla çektikleri sularla sulama yapıyor. Bu durumunun kendilerini zorladığını söyleyen üreticiler, “Seyhan Nehri denize akmasın, kum tarlalara can versin.” diyor.

Geçen günlerde kiloda 5 lira 70 kuruş olarak açıklanan mısır taban fiyatı çiftçiyi memnun etmedi. Üreticinin beklentisi en az 6 lira 50 kuruştu.

Türkiye'nin yıllık mısır ihtiyacı yaklaşık 10 milyon ton. Bu sene toplam rekolte beklentisi ise 7 buçuk milyon ton civarında. 792 bin dönüm alanda mısır ekimi yapılan Adana’nın ise üretimdeki payı ise yüzde 15 civarında.

Ziraat Odaları Adana İl Koordinasyon Kurulu Başkan Mehmet Akın Doğan da, mısırda dışa bağımlılığı azaltmak için kiloda 3 kuruş olan desteğin artırılması gerektiğini belirtti.

Mısırda dönüm maliyeti toprakta ve kumda hemen hemen aynı. Artan girdilerle birlikte bu sene maliyet 6 bin lirayı buluyor.

Üretici Lisanslı depolara ve TMO’ya ürününü verdiğinde parasını 30 gün sonra alması da üreticiyi zora sokan durumlardan.

Bilimsel çalışmalarla bu gibi yeniliklerin önünün açılması da tarımın geleceği için oldukça önemli.

# adana # türkiye # hasat # ilk # rekolte # çok # yer fıstığı # tmo # Taban Fiyat # adana karataş