Çin'den ABD'ye çip ambargosu tepkisi

Çin ve Rusya yine ABD'nin hedefinde. Biden yönetiminin 2 büyük çip üreticisine, Çin ve Rusya'ya satış yapmaması konusunda talimat verdi. Karara tepki gösteren Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Şu Cueting, bu yaptırımın uluslararası ticaret kurallarını ihlal ettiğini belirtti.

ABD, Çin ve Rusya'yı hedef alan yeni bir karara imza attı.

ABD’nin çip üreticileri Nvidia ve AMD'ye yapay zeka çalışmalarında kullanılan ileri düzey çiplerin, Çin ve Rusya'ya satışının durdurulmasına yönelik talimat verdiği bildirildi.

Söz konusu bildirimde, yeni lisans şartının A100 ve H100 çiplerini içeren tüm sistemleri de kapsadığına işaret edildi.

Kısıtlamanın, ürünlerin Çin'de askeri amaçlı kullanılması riskine yönelik olduğu öne sürüldü.

ABD merkezli bir diğer çip üreticisi AMD de ileri düzey yapay zeka çiplerinin Çin'e ihracatının durdurulması konusunda hükümet yetkililerince bilgilendirildiklerini belirtti. İki şirket de halihazırda Rusya'ya herhangi bir ürün satmadıklarını ifade etti.

ABD'nin Çin ve Rusya'ya uyguladığı çip yaptırımı, kendi şirketlerinin değer kaybetmesine neden oldu. Söz konusu gelişmelerin ardından Nvidia'nın Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri yüzde 10'un, AMD'nin hisseleri ise yüzde 6'nın üzerinde değer kaybetti.

Çin ise kendisini hedef alan kararlara tepki gösterdi.

Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Şu Cueting, Washington yönetiminin yarı iletkenler ve bağlantılı ürünlerin Çin'e ihracatını kısıtlayarak ihracat kontrollerini suiistimal ettiğini savundu.

Sözcü Şu, söz konusu tedbirin adil rekabet ilkesine aykırı olduğunu ve uluslararası ekonomik ve ticaret kurallarını ihlal ettiğini belirterek kararı protesto ettiklerini bildirdi.

# abd # rusya # çin # Biden # Bir # yaptırım # çip # Biden yönetimi # Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü