TZOB'dan fındık piyasasında yerli tüccar çağrısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, fındıkta yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklama yaptı. Genel Başkan Şemsi Bayraktar, fındığın gerçek fiyatının yurt dışı menşeili firmalar tarafından değil fındığın anavatanı Türkiye’de tespit edilmesi gerektiğini vurguladı. Genel Başkan, yerli firmaları fındıkta katma değeri yüksek ürünleri üretmeye çağırdı. Bayraktar,Toprak Mahsulleri Ofisi'nin daha hızlı ve daha fazla alım yapması gerektiğini belirtti.

Fındık alım fiyatları açıklandı, yankıları sürüyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, fındıkta yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklama yaptı. Genel Başkan Şemsi Bayraktar, piyasa oluşumu tekelleşmeye dikkat çekti:

- Geçen sene ucuza kapattıkları fındıktan kurun artmasıyla birlikte büyük paralar kazanan bu tekeller, bu sene de TMO’nun altında bir fiyatla üreticinin malını alıp kurdaki artışlarla birlikte fındıktan büyük kazançlar elde etmeyi hedefliyor. Fındığın serbest piyasadaki fiyatını tekelci firma ve ona bağlı alıcılar belirliyor. Bu nedenle ülkemizin ihracat geliri artmıyor, aksine azalıyor.


Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin gerisinde açıklanan rakamları eleştirdi:

- Ferrero fındık alım fiyatını TMO’nun açıklamış olduğu fiyatın gerisinde kilogramı 48 ve 49 lira olarak açıkladı. Kısacası ‘ben kurduğum sömürü düzenine ve üretici üzerinden milyarlarca dolar kar etmeye devam ediyorum’ dedi. Yabancı bir firma yatırım yapma bahanesiyle ülkemize geliyor ve fabrika kurup, üretim yapıyor. Bu yatırımcı, görevi olmaksızın piyasaya müdahale etme gereği de duyuyor.


Yerli firmaları fındıkta katma değeri yüksek ürünleri üretmeye çağıran Bayraktar, izlenmesi gereken politikayı anlattı:

- Devlet millet işbirliğiyle devlete hodri meydan çeken bu tekelleri kırmalıyız. Devlet Fiskobirlik’le işbirliği içerisinde ürünün tamamını alacağını kararlı bir şekilde ifade ederek, güçlü bir şekilde piyasaya girmeli bu oyunu bozmalı ve tekelleşmeyi yok etmelidir. Yerli tüccarımızın, ihracatçımızın, manavımızın, çiftçimizin önünü açmalı… Tekellerin değil, ülkemizin kazanması sağlanmalıdır.
# türkiye # türkiye ziraat odaları birliği # bayraktar # Bir # son # FERRERO # Şemsi Bayraktar # Toprak Mahsulleri Ofisi # fiskobirlik