Kamu bankaları kârlılıkta ilk 4'e giremiyor

Vatandaş ve üretici zor günler geçirirken bankalar kârlarına kâr katmayı sürdürüyor. Karlılık oranlarına göre sıralama yapıldığında ilk 4. sırada ya özel sermayeli ya da yabancı sermayeli banka yer alıyor. Kamu bankaları ise kârlılıkta ilk 4'e bile giremiyor. 2022 yılının ilk iki çeyreğinde hangi banka ne kadar kâr etmiş, kaç banka yabancı ortaklı sizler için toparladık...

Bankalar rekor kâr açıklamayı bu yılın ilk altı ayında da sürdürdü.

BDDK verilerine göre, bankacılık sektörünün mayıs sonunda 132 milyar lira olan net kârı, Temmuz sonu itibarıyla 208 milyar liraya yükseldi. Böylece Ocak ayından bu yana sektörün net kârı yüzde 500 arttı.

Türkiye'de bankacılık sistemin kayıtlı 51 banka bulunuyor. 51 bankanın 35'i mevduat bankası. 35 mevduat bankasını 3'ü kamuya ait, 8'i özel sermayeli, 21'i yabancı sermayeli ve 3'ü de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devredilen bankalar.

1- Özel Sermayeli Mevduat Bankası: 23 milyar TL net kâr
2 - Türkiye´de Kurulmuş Yabancı Sermayeli Banka: 23 milyar TL net kâr
3 - Özel Sermayeli Mevduat Bankası: 21.1 milyar TL net kâr
4 - Özel Sermayeli Mevduat Bankası: 19 milyar TL net kâr
5- Kamu Sermayeli Mevduat Bankası: 10 milyar TL net kâr
7- Kamu Sermayeli Mevduat Bankası: 4,6 milyar TL net kâr
8- Kamu Sermayeli Mevduat Bankası: 3.3 milyar TL net kâr

İlk 6 ayda toplam yüzde 500 kar artışı sağlayan bankaların arasında ilk sırayı özel sermayeli banka alıyor. Bu bankanın 6 aylık net kârı 23 milyar lira.

İkinci sırada ise Türkiye'de kurulmuş yabancı sermayeli banka var. Bu bankanın ilk 6 aylık net kârı ise 21,2 milyar lira.

 Kârlılık oranına göre sıralamada 3. ve 4. sırada yine özel sermayeli mevduat bankaları yer alıyor, 21.1 ve 19 milyar lira net kâr ile.

Kârlılıkta kamu bankaları ise ancak 5. 7. ve 8. sırada. 5. sırada yer alan kamu bankasının net kârı 10 milyar lira iken 7. sıradakinin 4,6 milyar lira ve 8. sıradaki kamu bankasının 6 aylık net kârı ise 3.3 milyar lira.


Ekonomistlere göre, bankaların artan karlılığı devletin bankalara sağladı enflasyona endeksli tahvil getirilerinden kaynaklı. Örneğin ağustos enflasyonu yüzde 80.2 oldu. Yüzde 80,2 ile yüzde 13 arasındaki fark bankalara gelir olarak yansıdı.

Öte yandan Bankaların Merkez Bankası'ndan kullandıkları kredilerin faiz oranlarının yüzde 13 olması ve bu yüzde 13'den alınan kredilerin ticaret ve sanayi kesimine yüzde 30-40 faizle aktarılması da bankaların kârlarına kâr kattı.

# türkiye # faiz # kar # Merkez Bankası # BDDK # banka # ilk # faiz oranları # Kamu Sermayeli Mevduat Bankası # Özel Sermayeli Mevduat Bankası