Sosyal Konut Projesi'nin detayları: Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde sosyal konut projesinin tanıtım töreninde projenin detaylarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hedefimiz, 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde, 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin işyeri yaparak, milletimizin istifadesine sunmaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde sosyal konut projesinin tanıtım töreninde projenin detaylarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hedefimiz, 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde, 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin işyeri yaparak, milletimizin istifadesine sunmaktır." dedi.

81 İLDE SOSYAL KONUT

Projenin detaylarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün illerde sosyal konut yapacaklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin ekonomik hareketliliğe de katkı sağlayacağını belirterek şunları söyledi:

- Hedefimiz, 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde, 2023-2028 arasını kapsayan 5 yıllık süreçte;
- 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin işyeri yaparak, milletimizin istifadesine sunmaktır. Böylece, 2003 başından itibaren ürettiğimiz sosyal konut sayısını 2 milyona, diğer projelerle birlikte, bunların içerisinde oturan vatandaş sayımızı da 10 milyonun üzerine çıkarmış olacağız.
- Projemizin ve bu kapsamda yapılacak konutlar ile iş yerlerinin ismini de "İlk Evim İlk İşyerim" olarak belirledik. Bu projenin büyüklüğünü anlatmak için şöyle bir örnek vermekte fayda görüyorum: Tanıtımını yaptığımız 500 bin konut hedefi sayısı, iş yerleri ile birlikte düşünüldüğünde, hane sayısı bakımından; İstanbul’un dörtte birine, Ankara’nın yarısına, Kocaeli’nin tamamına eşitken Bilecik, Bitlis, Bolu, Bingöl, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane ve Hakkâri’nin toplamına denktir.
- Bu büyüklükteki bir proje, yaklaşık 900 milyar liralık yatırım değeri demektir.  Çarpan etkisiyle, 2 trilyon liradan fazla ekonomik hareketliliğe yol açacak bir projeyi bugün sizlerle paylaşıyoruz. Böylesine devasa bir yatırım, ülkenin tamamında ev ve kira fiyatlarını düşüreceği gibi vatandaşlarımızın konuta erişimini de kolaylaştıracaktır. Esasen Türkiye, Avrupa ve Amerika gibi yerlerle kıyaslandığında, konut sahipliği oranının en yüksek olduğu ülkelerin başında gelmektedir.

İLK ETAPTA İSTANBUL'A 50 BİN KONUT YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk etapta İstanbul'a 50 bin konut yapılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer illere de nüfus yoğunluğuna göre planlama yapılacağını belirterek şöyle konuştu:

- Bu devasa sosyal konut projemizin ilk etabını oluşturan 250 bin sosyal konutu, 100 bin konut arsasını ve 10 bin iş yerini, 2 yılda bitirerek hak sahiplerinin kullanımına sunmayı planlıyoruz. Konutu, arsası ve iş yeriyle toplam 360 bin bağımsız birimden oluşan projemizin bu ilk etabı dahi, Cumhuriyet tarihimizin en büyük, en kapsamlı sosyal konut atılımıdır.
- İlk etap konutlarımızdan; 50 binini İstanbul’da, 18 binini Ankara’da, 12 bin 500’ünü İzmir’de, 10 binini Gaziantep’te, 8 bin 650’sini Bursa’da, 7 bin 500’ünü Konya’da, 4 bin 500’ünü Kayseri’de inşa edeceğiz.
- Diğer illerimizde de nüfuslarına göre değişen sayılarda konut inşası gerçekleştireceğiz. Ayrıca, bu konut projesinde çeşitli kesimlere pozitif ayrımcılık yaparak, kontenjanlar belirliyoruz.
- Buna göre; Şehit yakınları ve gazilere,ilk etabın yüzde 5’e denk gelen 12 bin 500 konut, engelli vatandaşlarımıza, yine yüzde 5’e karşılık gelen 12 bin 500 konut, emekli vatandaşlarımıza ise, yüzde 20’ye denk düşen 50 bin konut kontenjan ayırıyoruz.
- Bu projemizde ilk defa gençlerimiz için de özel bir kontenjan oluşturduk.  Projemizdeki konutların yüzde 20’sine denk gelen 50 bininide, yarınlarımızın teminatı gençlerimize tahsis ettik.

ÖDEMELERDE YÜZDE 10 PEŞİN 240 AY VADEYLE YAPILACAK

Ödeme konusunda da bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

- Konutlarımızın, maliyet fiyatı üzerinden yüzde 40 indirim yaparak belirlediğimiz fiyatları da şu şekilde olacaktır.  Vatandaşlarımız, toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2 artı 1 konutlarımıza, aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle ve 240 ay vadeyle sahip olabileceklerdir.  Aynı şekilde, toplam 850 bin lira fiyata sahip 3 artı 1 konutların ödemesi 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle, 240 vadeyle yapılabilecektir.
- Bu kampanyamıza, İstanbul’da hane geliri 18 bin liranın, diğer illerde 16 bin liranın altında olan her vatandaşımız başvurabilecektir.  Belirlenen toplam bedelin yüzde 10’u peşin alınacak, taksit ödemeleri ise sözleşmenin imzalanmasıyla başlayacaktır.
- Kamunun ciddi kaynak ayırarak, önemli fedakarlıklarda bulunarak yürüttüğü bu projeleri ticari kazanç kaynağı haline getirmek isteyenlere de fırsat vermeyeceğiz.  Kendi aklınca devleti kandırarak hak etmediği halde TOKİ’den ev almaya çalışanların, hem ödedikleri parayı, hem evlerini kaybedecekleri sıkı, etkin, güvenilir bir denetim mekanizması kuracağız.  Tek derdimiz, imkânı kısıtlı ailelerimizi, uygun şartlarla ev sahibi yapmaktır. Konutlarımızın şimdiden içinde yaşayacak ailelerimize hayırlı olmasını diliyorum.
- Yine bu kampanyayla birlikte ilk defa, vatandaşlarımıza, altyapıları ve imarı hazırlanmış, ev yapmaya hazır arsa alternatifi de sunuyoruz.  Böylece, düşük gelir grubuna mensup vatandaşlarımıza, şehirlerin çeperlerinde, kendi evlerini yapma imkanı sağlıyoruz.  İlk etapta 7 ayrı bölgede belirlediğimiz bu arsalar, piyasa fiyatlarının çok altında bir bedelle ve faizsiz bir şekilde vatandaşlarımıza satılacaktır.
- Arsayı alan vatandaşımız burada, belirlenen projeye uygun şekilde ve belirlenen süre içinde kendi evini yapabilecektir.  Evin inşa sürecinde hak sahiplerine, mimari ve mühendislik desteği de verilecektir.
- Arsalar iki gruptan oluşuyor.  İlk grupta, 350 ila 500 metrekarelik alanlardan oluşan müstakil parsel şeklindeki arsalar vardır. Bunlar, 192 bin 500 liradan başlayan toplam fiyat ve 1.604 liradan başlayan taksitlerin,10 yıl vadeyle, faizsiz şekilde ödeneceği bir yöntemle vatandaşlarımıza satılacaktır.  İkinci grubu oluşturan hisseli parsellerin ödemesiise 112 bin 500 liradan başlayan toplam fiyat ve 937 liradan başlayan taksitlerle, yine 10 yıl vadeyle ve faizsiz bir şekilde yapılabilecektir.
- Şimdi de iş yerlerimizle ilgili bazı ayrıntıları sizlerle paylaşmak istiyorum.  Hâlihazırda 12 ilimizde 3 bin 930’u tamamlanmış, toplamda 10 bini aşan sanayi tipi işyeri projemiz bulunuyor.  Kampanyanın ilk etabı kapsamında,10 bin yeni iş yerini daha,küçük ve orta ölçekli sanayicilerimizin hizmetine sunuyoruz.  İnşa edeceğimiz iş yerlerinin, ülkemizin yatırımına, üretimine, sanayisine, istihdamına hatırı sayılır bir katkı sağlayacağından şüphemiz yoktur.  Onlarca farklı sektöre yayılan tamir ve imalat kollarında yoğunlaşan küçük işletmelere hitap edensanayi tipi iş yerlerimiz, 100 bine yakın ek istihdam sağlayacaktır.
- Bu işyerlerini, 350 bin liradan başlayan fiyatlar ve 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle, 120 ay vadeyle emekçi kardeşlerimize, genç girişimcilerimize sunacağız.
- Tüm bu yatırımların daha ilk çivileri çakılır çakılmaz, sanayi çarkları hızlanmaya, ekonomimiz güçlenmeye, 200 bin yeni istihdamla iş gücümüz kazanmaya başlayacaktır.
# istanbul # türkiye # erdoğan # cumhurbaşkanı # Konut # şehit # Bir # sosyal konut # sosyal konut projesi # sosyal konut projesi başvuru # sosyal konut başvuru # sosyal konut projesi şartları # sosyal konut projesi istanbul # sosyal konut projesi detayları # sosyal konut başvuru şartları # sosyal konut projesi başvuru ne zaman # sosyal konut projesi toki başvuru # sosyal konut açıklaması ne zaman # sosyal konut açıklaması