Solucan gübresi nedir faydaları nelerdir?

Çiftçinin en büyük girdi kalemlerinden olan gübrenin fiyatı artmaya devam ediyor. Üreticiler yüksek fiyat nedeniyle tarlasına gübre atamıyor ve bu nedenle verim düşüyor. İşte bu sorunun çözümünde solucan gübresi öne çıkıyor. Ulusal Kanal, İstanbul'daki bir Solucan Gübresi Üretim Tesisini ziyaret etti. Çiftçiye uygun maliyetle en verimli ve sağlıklı gübreyi ulaştırmanın yollarını araştırdı.

Yüksek girdi maliyetleri ile beli bükülen çiftçiye güzel haber solucan gübresinden geldi.

Solucan Gübresi Üretim Tesisinin işletmecisi Ümit Sağlam, çiftçinin neden solucan gübresine yönelmesi gerektiğini anlattı.

Solucan gübresi kullanılan tarlalarda verim ve kalite artışı yaşanıyor. Solucan gübresi kullanılan topraklarda rekoltenin yüzde elli oranında arttığı gözlemleniyor. Uzun vadede artışın yüzde 90’ı bulacağı yapılan çalışmalara yansıyor.

Solucan gübresinde devlet teşviki hem maddi açıdan hem de çiftçinin bilinçlenmesi açısından önemli.

Solucan gübresi nasıl oluşuyor? Organik ham maddeler önce solucana besin oluyor,ardından topraktan ayrışarak yüzeye çıkıyor. Solucandan ayrıştırılan toprak ise kurumaya bırakılarak eleme işleminden geçiriliyor.

Solucan gübresinin kilosu 5 ila 8 Türk lirası arasında değişiklik gösteriyor. Ekonomik olmasının yanı sıra hem toprağa hem bitkiye hem de insana faydalı olmasıyla öne çıkıyor. Bu nedenle son dönemde çiftçiler de solucan gübresini tercih ediyor.

# çiftçi # son # Tarım # Gübre # girdi maliyetleri # solucan gübresi # solucan