Avrupa'yı kış korkusu sardı: Çin'den talep patlaması

ABD ve batının etkisiz yaptırımları Asya'daki ülkelere güç katıyor. Avrasya Ekonomik Birliği ve Sovyetler'den bir dizi ülke Rusya'dan ticaretini artırırken, Çin ise kış yaklaşırken tedirginlik yaşayan Avrupa'nın elektrikli battaniye ve ısıtıcı talebine yetişemiyor.

Avrasya cephesi, Batı'nın etkisiz kalan yaptırımlarından güç kazanıyor.

Batı'nın Rusya'nın Avrasya Ekonomik Birliği'ndeki ortakları ve eski Sovetler Birliği'nin bir dizi ülkesi, yaz aylarında Rusya'dan ürün tedarikini arttırdı.

En büyük tedarikçiler ise Belarus ve Kazakistan oldu.

Öte yandan Avrupa'da enerji fiyatlarında yaşanan artış, Çin yapımı elektrikli battaniye ve ısıtıcılara talebi artırdı.

Çin Elektrikli Ev Aletleri Üreticileri Birliği verilerine göre, ocak-temmuz döneminde Avrupa ülkelerine elektrikli battaniye ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 97 arttı. Elektrikli ısıtıcı ihracatı ise yüzde 23 artış gösterdi.

ABD'ye katılarak bir dizi ekonomik yaptırım kararı alan Avrupa'yı zorlu bir kış beklerken, Fransa'dan da açıklama geldi.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Avrupa'da 2023 için öngörülen elektrik fiyatının 2021'dekinden 10 kat, gaz fiyatının 2021'dekinden 5 kat fazla olduğunu söyledi.

"Gaza gelince, piyasa, 2023 için 2021'dekinin 5 katı fiyat belirledi. Bu tahmin ve Avrupa'da halihazırdaki gaz fiyatı, dünyanın herhangi bir yerindekinden çok daha yüksek." ifadesini kullandı.

Kara kış öncesi Avrupa'da panik yaşanırken, Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko da bu durumu tiye alan bir video ile kameralar karşına geçti.

Lukaşenko videoda "Avrupa'nın şu anda çam ağacı ile huş ağacı arasında seçim yapma lüksü yok. Yeter ki ısınabilsinler" ifadelerini kullandı.

# abd # rusya # çin # fransa # avrupa # avrasya ekonomik birliği # Bir # belarus # kazakistan # Avrasya # Aleksandr Lukaşenko # Lukaşenko # elektrikli battaniye # ısıtıcı