Erdoğan ile Paşinyan görüşecek mi?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın 6-7 Ekim’de Prag’da görüşmesi bekleniyor. Görüşmenin Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ilk liderler toplantısında yapılması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın normalleşme kapsamında yapacakları ikili görüşme ile ilgili yeni bir tarih verildi. İki ismin 16 Eylül’de Semerkant’taki Şanghay İş Birliği Örgütü zirvesinde görüşmesi planlanıyordu. Görüşme, Paşinyan’ın son anda Şangay Zirvesi’ne katılmaktan vazgeçmesi üzerine yapılmamıştı.

İki liderin görüşmesinin 6-7 Ekim’de Prag’da yapılması öngörülüyor. Görüşmenin Çekya’nın başkenti Prag’ta Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ilk liderler toplantısında yapılması gündemde.


Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Birliği dönem başkanı Çekya’nın Başbakanı Petr Fiala’nın imzasını taşıyan davet mektupları gönderildi. Davet edilen ülkeler içinde Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan da bulunuyor.

Ermenistan’dan gelen mesaj üzerine, Erdoğan’ın Prag’a gitmesi durumunda Paşinyan ile ikili görüşmenin olması ihtimalinin yüksek olduğu değerlendiriliyor. Ancak Erdoğan’ın Prag programı ile Paşinyan ile yapacağı görüşme henüz bir kesinlik kazanmadı. Erdoğan, “Paşinyan’ın oraya gelme durumu var. ‘Orada görüşebilir miyiz?’ diye bir düşüncesi olmuş, kendisiyle ayrıca görüşme durumumuz olabilir” demişti.

Erdoğan ile Paşinyan arasında yapılacak bir görüşme, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin yanı sıra Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri ve bölgesel açıdan da önemli.


Azerbaycan ve Ermenistan sınırında 13 Eylül’de sınırda yaşanan çatışma bölgedeki gerilimi yeniden yükseltmişti. 18 Eylül’de ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve kongre üyelerinden oluşan heyet de Ermenistan’daki temaslarına başlamıştı. Pelosi, ziyaretinde Türkiye ve Azerbaycan’a yönelik suçlamalarda bulunmuştu.

# abd # türkiye # Azerbaycan # avrupa birliği # Bir # Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan # ilk # çekya # Ermenistan # son # eylül # Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan # Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel # prag # Şanghay İş birliği Örgütü # Semerkant # ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi # Avrupa Siyasi Topluluğu