Kalın’dan dikkat çeken Asya açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dış politika gündemi ile ilgili açıklamalar yaptı. “Asya ile ilişkilerimizde paradigmatik bir değişim var” diyen Kalın, “Asya'daki oluşumlara ilgisiz kalmamız tabii ki mümkün değil” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği'ne stratejik üyelik hedefi de açıklayan İbrahim Kalın, Rusya’nın referandum kararını da değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV’de bir programa katıldı. Türkiye’nin bir haftalık diplomasi trafiğine değinen Kalın, Şangay İş Birliği Örgütü toplantısı üzerinden mesajlar verdi:

- Dünyanın özellikle ekonomik ekseninin Batı'dan Doğu'ya kaydığının söylendiği, Asya perspektifinin yeniden dünya sahasında ele alındığı bir dönemde bizim Asya'daki oluşumlara ilgisiz kalmamız tabii ki mümkün değil.


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye’nin ŞİÖ ile ciddi ilişkileri olduğunu vurguladı. “Bu coğrafya ile bu yapılarla ilişkilerimizi güçlendiriyoruz” dedi:

- Şangay İşbirliği Örgütü'ne üye olan ülkelerin toplam ekonomik hacmi 20 trilyon dolar civarında ve nüfusunun yüzde 40'ı müslüman. Hem tarihi ve kültürel anlamda hem de coğrafi ve ekonomik anlamda çok ciddi ilişkilerimizin olduğu bir teşkilattan bahsediyoruz. Bu coğrafya ile bu yapılarla ilişkilerimizi güçlendiriyoruz.


İbrahim Kalın, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik için üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiğini de kaydetti. “AB'nin fasılları açmaması, engellemesi bir uzaklaştırma yaratıyor” dedi:

- Biz, AB üyelik sürecinin devam etmesini istiyoruz. Türkiye AB üyesi olmasa bile Avrupa ülkeleriyle ticaretini zaten sürdürüyor ve sürdürecek. AB tarafının yapıcı bir konumda olması gerekiyor. Biz bir tercih noktasında ikilemde kalmak istemiyoruz. AB üyeliği Türkiye'nin stratejik tercihidir.


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Rusya’nın referandum kararına da değindi. “Tek taraflı referandum girişimlerini doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullandı:

- Biz tek taraflı referandum girişimlerini doğru bulmuyoruz, daha önce biz 2014 yılında yapılan Kırım referandumu ve sonucu tanımadığımız gibi bu tür referandumlarda pozisyonumuz belli. Rusya, pazarlık yapmak, taşları yeniden dizmek istiyor. Ukrayna'nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ediyoruz.


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Rusya'nın Türk bankaları üzerinden yaptırımları deldiği iddiasının asılsız olduğunu da söyledi:

- İddiaların bir aslı yok, yaptırımlar delinmiyor. Türkiye töhmet altında bırakılmaya çalışılıyor. Mir kart, Rus turistlerin Türkiye'de günlük harcama yaptıkları bir kart. Diğer tursitler nasıl burada başka kartlar kullanıyorsa, Rus turistler de burada bu kartları kullanıyor. Rus turistlerin ülkemize gelmesini yasaklayacak halimiz yok.


İbrahim Kalın, "Suriye ile bir siyasi temas planlanıyor mu" sorusuna da yanıt verdi:

- Suriye ile siyasi temas konusunda şu anda bir plan yok. İstihbarat temas kuruyor. Suriye konusunda Türkiye'nin tutumu belli. Astana süreci devam ediyor. Anayasa çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi istihbarat birimlerimiz gerektiği zaman, gerektiği kadar ilgili yerlerle görüşmelerini yaparlar.
# türkiye # rusya # Ukrayna # referandum # avrupa birliği # Bir # cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın # Mir # mir kart # şangay iş birliği örgütü