Meclis'in yeni yasama yılı gündeminde neler var?

Meclis üç aylık aranın ardından yeni yasama yılına 1 Ekim'de başlıyor. Salgın nedeniyle 2 yıldır yapılamayan Meclis açılış resepsiyonu da bu yıl olacak. Yeni yasama yılında Meclis'in gündemi de oldukça yoğun. Bölgesel gelişmeler, sosyal medyaya ilişkin düzenlemeler, dezenformasyon yasası ve endüstriye yönelik teşvikler Meclis'in gündeminde yer alıyor.

Meclis Genel Kurulu, 27'nci Dönem 6'ncı Yasama Yılı için 1 Ekim Cumartesi günü saat 14.00'te toplanacak.

Yeni yasama yılı kapsamında ilk tören Meclis Atatürk Anıtı'nda yapılacak. Meclis Genel Kurulu, saat 14'te de özel oturumla toplanacak. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, birleşimi açmasının ardından sunuş konuşması yapacak.

Şentop'un ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Genel Kurul'a hitap edecek.

Meclis başkanlarının yasama yılı açılışı dolayısıyla geleneksel olarak verdiği akşam resepsiyonu da pandemi nedeniyle verilen iki yıl aranın ardından yeniden düzenlenecek.

Diğer yandan, 4 Ekim Salı günü siyasi partilerin grup toplantıları da yapılacak.

Meclis'in önemli gündem başlıklarından biri de dokunulmazlığı kaldırılan HDP'li Semra Güzel'in vekilliğinin düşürülmesi olacak. 5 oturuma özürsüz ve izinsiz katılmadığı tespit edilen Güzel'in Meclis'in açılmasıyla birlikte vekilliğinin düşürülmesi için harekete geçilecek.

Meclis'e, 17 Ekim'e kadar 2023 yılı bütçe kanunu teklifi gelecek. Meclis Başkanlığına sunulacak bütçe, önce Plan ve Bütçe Komisyonunda ardından Genel Kurul'da görüşülecek.

Meclis'i 2023 yılı bütçe görüşmelerine kadar da yoğun bir gündem bekliyor. Ekim ayı boyunca önemli düzenlemeler için mesai yapacak. "Dezenformasyonla mücadele yasası" olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gelecek.

Teklifle, internet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınacak. Basın kartı başvurusu İletişim Başkanlığına yapılacak, resmi nitelikte kimlik belgesi olarak kabul edilecek. Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla gerçeğe aykırı bir bilgiyi yayan kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Milli İstihbarat Teşkilatının faaliyetleri ve personeline yönelik suç teşkil eden içerikler katalog suçlar kapsamına alınacak.

Yeni dönemin en önemli gündem başlıklarından biri de üzerindeki çalışmalarda sona gelinen emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili düzenleme olacak. Milyonların beklediği düzenlemenin bütçe görüşmeleri sonrası tamamlanması ve 2023 yılının ilk aylarında kanunlaşması bekleniyor.

Diğer yandan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Orta Afrika, Lübnan ve Azerbaycan tezkereleri de yeni yasama yılında görüşülecek.

# erdoğan # cumhurbaşkanı # Bir # Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan # Milli İstihbarat Teşkilatı # ilk # Meclis Genel Kurulu # panik # İletişim # dezenformasyon yasası