Doğal gaz kesintisi konutları etkileyecek mi?

İran’dan gelen doğal gazdaki 10 günlük kesinti nedeniyle önlemler alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kesintinin konutlara yansıtılmayacağını açıkladı. İhtiyaç halinde de Tuz Gölü ve Silivri depolama tesislerindeki doğal gazın kullanılacağı öğrenildi.

İran’dan gelen doğal gazda yaşanan kesinti konutlara yansımayacak. Doğal gaz ihtiyacı depolama tesislerinden karşılanabilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İran’dan gelen doğal gazın 10 gün kesintiye gitmesinin konutlara yansımayacağını açıkladı. Elektrik ve doğal gaz sistem dengesinin korunması amacıyla yalnızca yüksek tüketimi olan sanayi tesisleri ve elektrik santralleri ile sınırlı olarak kesinti planları önceden bildirilmek suretiyle kısmi kısıtlamalar olacağı belirtildi. Arızanın giderilmesi ile birlikte 30 Ocak gibi Türkiye’ye gaz akışı yeniden sağlanacak.

Milliyet gazetesinin haberine göre kesinti nedeniyle ihtiyaç halinde Tuz Gölü ve Silivri depolama tesislerinde depolanan doğal gaz kullanılacak. Doğal gaz arzında alınan önlemlerle doğal gaz depolama tesislerinde toplam doluluk oranının da yüzde 75’leri aştığı belirtildi.

Kış öncesi tam olarak doldurulan Tuz Gölü depolama tesisinin kapasitesi 1 milyar metreküp olarak biliniyor. Silivri depolama tesisinin ise 3.14 milyar metreküp kapasitesi bulunuyor.

2023'te 5.4 milyar metreküp kapasiteli Tuz Gölü gaz depolama tesisinin tamamının devreye girmesi planlanıyor. Böylelikle yalnızca bu tesis tek başına Türkiye'nin gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 10'unu karşılayabilecek. Diğer tesislerle birlikte 2023 toplam gaz depolama kapasitenin ise 10 milyar metreküpe ulaşması amaçlanıyor.

Öte yandan Ertuğrul Gazi Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi gemisi yaklaşık 170 bin metreküp sıvı LNG depolayabiliyor. Gemi, depoladığı LNG'nin günlük 28 milyon metreküplük miktarını gazlaştırarak ulusal gaz iletim şebekesine verebiliyor.

# türkiye # iran # Konut # elektrik # Sanayi # ocak # kış # doğal gaz # lng