MB rezervleri 85 milyar dolar artacak

Merkez Bankası kur şokları ve spekülasyonları önlemek için 4 enstrümanı devreye soktu. Merkez Bankasının 4 enstrüman ile 2022 sonuna kadar döviz rezervlerini 85 milyar dolar artırmayı hedeflediği belirtildi.

Merkez Bankası yeni enstrümanlarla kalıcı bir ekonomik büyümenin altyapısını hazırlanıyor.

Merkez Bankası'nın hayata geçirdiği 4 enstrüman ile 2022 sonuna kadar döviz rezervlerinin 85 milyar dolara artırılması planlıyor. Bu hamlelerle enflasyon ve faizde kalıcı düşüş sağlanacak ve spekülasyonların önüne geçilecek.

Yeni ekonomi modelinde enflasyon ve faiz tek haneye düşürülerek kalıcı bir ekonomik büyümenin altyapısını hazırlanıyor.

Merkez Bankası döviz kurunun dalgalanmasının önüne geçmek için önemli görevler üstlendi. Devreye alınan 4 enstrümanla 2022 yılı sonuna kadar döviz rezervlerinin artırılması planlandı.

Öncelikle Kur korumalı mevduat hesaplarına katılımın artırılması hedefleniyor. Bankalara döviz mevduatlarının yüzde 10’luk kısmını 17 Nisan 2022’ye, yüzde 20’lik kısmını da 17 Ağustos 2022’ye kadar Türk Lirasına çevrilmesi için hedefler verildi.

Hedefini gerçekleştiremeyen bankaların, hedefinin altında kalan tutarı üzerinden Merkez Bankası’nda alınan zorunlu karşılık getirisinden yıllık yüzde 1,5 tutarı kadar kesinti yapılacağına dair kanun yürürlüğe girdi. Böylelikle bankaların döviz mevduatının yüzde 20’lik kısmının TL’ye çevrilmesi ve Merkez Bankası’na 45 milyar dolar dövizin satılması hedefleniyor.

İkinci adım olarak ihracat bedellerinin yüzde 25’lik kısmının Merkez Bankası’na satılacak. Bu şekilde 2022 yılı sonuna kadar 40 milyar dolar kadar döviz Merkez Bankası kasalarına girecek.

3. enstrüman ise Eximbank’tan kullanılan TL reeskont kredilerinin geri ödemesinin Merkez Bankası’na döviz satılarak yapılması. Burada hedeflenen ise yıllık 25 milyar dolarlık bir bakiyeye ulaşmak.

Devreye alınan son enstrüman ise yabancıların konut alımında satın alınacak konutun değeri kadar dövizin Merkez Bankası’na satılması. Böylelikle hedeflenen tutar 2022 yılı sonuna kadar 15 milyar dolarlık bir rakama ulaşmak.

# faiz # ekonomi # türkiye ekonomisi # türk # Konut # ihracat # Merkez Bankası # Döviz # dolar # şahap kavcıoğlu # Euro # enstrüman # Türk lirası # rezerv # ekonomik # eximbank # Yeni Ekonomi Modeli # Kur korumalı mevduat