KDV indirimi fahiş fiyat sorununu çözecek mi?

Hükümetin çözüm olarak sunduğu KDV indirimi gıdada yüksek fiyat sorununu çözer mi? Ziraat Mühendisleri Odasına göre gıdada KDV indirimi değil tek çözüm üretim. Artan enflasyona dikkat çeken ekonomist Bülent Kırmacı'ya göre de Türkiye'nin gıda sorunu ancak daha fazla üretimle çözülür.

Temel gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 8'den 1'e indirilmesinin ardından tartışmalar başladı.

Yüzde 7'lik KDV indirimi fahiş fiyatlar karşısında yeterli bir adım olarak görülmüyor. Sektör temsilcileri üretim maliyetleri düşmeden KDV de yapılan indirimin vatandaşı rahatlatmayacağı görüşünde.

Tarımsal girdi fiyatları Kasımda yıllık yüzde 36,20, aylık yüzde 8,52 artış gösterdi. Üreticinin belini büken en önemli girdi maliyetini gübre karşılıyor. Gübredeki yıllık artış %120,54'lere ulaştı. Tarım Ürünleri Üretici Fiyatları ise ocakta yıllık yüzde 52, aylık yüzde 14,83 artış gösterdi. Hal böyle olunca gıdada yapılan yüzde 7'lik KDV indirimi yüksek fiyata çare olmuyor.

Ekonomist Bülent Kırmacı, artan enflasyon oranlarına dikkat çekti. Fahiş fiyatlar karşısında KDV indiriminin yeterli olmadığını söyledi.

Kırmacı, tüketicinin korunmasının yolunun üreticiden geçtiğini söyledi, üretim vurgusu yaptı.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Suiçmez, üretim aşamasındaki sorunların çözülmeden tüketimdeki düşük KDV indirim adımlarının işe yaramayacağını söyledi.

Suiçmez, üretim aşamasında atılması gereken adımları sıraladı.

# ekonomi # market # üretici # enflasyon # üretim # kdv # ziraat # Gıda # Fahiş fiyat # etiket # KDV indirimi