Nükleer enerji faaliyetlerine yeni düzenleme

Nükleer düzenleme kanunu teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. 29 maddelik kanun ile nükleer enerji alanında işletmecilerin ve devletin sorumluluklarının yasal çerçevesi çizildi. Yetkisiz ve lisansız faaliyet yürütenlere hapis cezası ile para cezası uygulanacak. Türkiye'nin egemenlik alanı dışında yürütülen bir faaliyet sırasında ortaya çıkan radyoaktif atıklar, Türkiye sınırları içine sokulamayacak.

Nükleer enerji ile ilgili yeni düzenlemeler getirildi.

AK Parti’nin hazırladığı nükleer düzenleme kanunu teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasalaşan 29 maddelik teklif ile nükleer enerji alanında işletmecilerin ve devletin sorumluluklarına ilişkin yasal çerçeve belirlendi.

Kanun ile nükleer enerji ve iyonlaştırıcı radyasyona ilişkin ceza hükümleri düzenlendi. Kanuna göre Nükleer Düzenleme Kurumu’ndan yetki almadan faaliyet yürütülemeyecek.

Yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya Türkiye’nin mevzuatına göre kurulmuş tüzel kişiler lisans alabilecek. Yetkisiz ve lisanssız nükleer faaliyet yürütenler 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin gün adli para cezası ile cezalandırılacak.

Nükleer silah ya da radyolojik silah imal eden, radyoaktif maddeleri kullanan, kullanımını yaygınlaştıran veya bunları ticaretini yapan kişilere de yaptırım geldi. Bu kişiler 25 yıldan 30 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Radyoaktif maddeye sahip olma, radyoaktif cihaz imal etme ve radyoaktif cihaza sahip olmak kanun ile suç olarak tanımlandı.

Kanuna göre lisans verilen nükleer tesislerin ve radyoaktif atık tesislerindeki yapıların her türlü sorumluluğu yetkilendirilen kişide olacak. Bu yapıların denetimi Nükleer Düzenleme Kurumunca yapılacak.

Nükleer enerji faaliyeti yürütenler, Türkiye’nin taraf olduğu nükleer güvenceyle ilgili uluslararası anlaşma ve sözleşmelere uyacak. Kanun ile Türkiye'nin egemenlik alanı dışında yürütülen bir faaliyet sırasında ortaya çıkan radyoaktif atıklar, Türkiye sınırları içine sokulamayacak.

Nükleer zararlara yönelik hukuki sorumluluklar da kanunda yer aldı. Buna göre, nükleer olaylardan kaynaklanan nükleer zararlar hakkında bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde Paris Sözleşmesi hükümleri uygulanacak.

Kanun ile nükleer enerji ve iyonlaştırıcı radyasyona yönelik yürütülecek faaliyetlerin genel ilkeleri de çizildi. İlkelere göre çalışanların, halkın, çevrenin ve gelecek nesillerin radyasyona maruz kalma riskini içeren her türlü faaliyete karşı radyasyon dozları en düşük düzeyde tutulacak. Radyasyon dozları Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen doz sınırlarını aşmayacak.

# türkiye # ak parti # parti # tbmm # meclis # Paris # radyasyon # yaptırım # atık # nükleer # nükleer silah # nükleer atık # radyoaktif # nükleer enerji santrali