Kadına yönelik şiddete cezalar artacak

Kadına yönelik şiddetle ilgili yapılacak düzenlemelerin yeni ayrıntıları ortaya çıktı. Düzenleme ile suç kapsamına girecek ısrarlı takipte bazı durumlarda hapis cezası uygulanacak. Kadına yönelik şiddete uygulanan cezalar da artırılacak.

Kadına yönelik şiddetle ilgili yeni düzenlemeler getirilecek. Yaptırımlar artırılacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu sözleri ile kadına yönelik şiddetle ilgili yeni düzenlemeler yapılacağını duyurdu. Hazırlanan paket ile ısrarlı takip Türk Ceza Kanunu'nda müstakil bir suç olarak düzenlenecek. Israrlı takip yapanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülecek.

Israrlı şekilde fiziken takip etmek, haberleşme ve iletişim araçlarını, sosyal medya mecralarını kullanarak mesaj ile ısrarla temas kurmaya çalışmak bu kapsamda ele alınacak. Mağdurda ciddi bir huzursuzluk oluşması, mağdurların kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duyması halinde ısrarlı takip suç olarak kabul edilecek.

Eşe ve boşanmış eşe karşı işlenen ısrarlı takip suçunda mağdurun okulunu, işini değiştirmek zorunda kalması “Nitelikli hal” olarak düzenlenecek. Düzenleme ile bu suça yönelik 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Şikâyete bağlı olan suç, uzlaşmaya tabi olmayacak.

Eşe veya boşanmış eşe karşı işlenen “kasten yaralama” suçları katalog suçlar kapsamına alınarak tutuklamaya konu edilebilecek.

Düzenleme ile diğer cezalar da artırılacak. Müebbet hapis ile cezalandırılan kasten öldürme suçunun cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis olacak.

Kasten yaralamada ise cezanın alt sınırı 4 aydan 6 ay hapis cezasına çıkarılacak. 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilen işkence suçunda yeni düzenleme ile 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilecek. Eziyet suçunda ise 2 yıldan 5 yıla kadar olan hapis cezası, 3 yıldan başlayarak 8 yıla kadar yükseltilecek.

Yeni düzenlemeyle kadına yönelik saldırılarda faillerin somut pişmanlık emaresi içermeyen hiçbir davranışı iyi hal indirim nedeni olarak kabul edilmeyecek. Türk Ceza Kanunu’nun 62’nci maddesinde düzenlenen iyi hal indiriminde hâkime tanınan geniş yetkiler yeni düzenlemede sınırlandırılacak.

Düzenlemelerin bu hafta Meclis’e sunulması beklenen 6’ncı yargı paketinde yer alması öngörülüyor.

# erdoğan # ak parti # indirim # meclis # türk # ceza # mesaj # kadına şiddet # suç # şiddet # mağdur # haberleşme # kanun düzenlemesi