Nükleer enerjide yasal altyapı

Nükleer enerji üretiminin yasal altyapısını oluşturan kanun teklifinin birinci bölümü Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kabul edilen ilk 15 maddeye göre nükleer enerji alanında işletmecilerin ve devletin sorumluluklarına yönelik yasal çerçeve çizilecek. Yurtdışındaki radyoaktif atıklar Türkiye sınırları içine sokulmayacak.

Nükleer enerji üretiminin yasal sınırları belirlenecek. Uymayanlara yaptırım getirilecek.

AK Parti'nin hazırladığı 29 maddelik Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi’nin ilk bölümü Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kabul edilen 15 maddeye göre nükleer enerji alanında işletmecilerin ve devletin sorumluluklarına yönelik yasal çerçeve çizilecek.

Buna göre Nükleer Düzenleme Kurumu’ndan yetki almadan faaliyet yürütülemeyecek. Yetkisiz ve lisanssız nükleer faaliyet yürütenlere 1 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile 136 milyon liraya kadar para cezası verilebilecek.

Teklifle Türkiye'nin egemenlik alanı dışında yürütülen bir faaliyet sırasında ortaya çıkan radyoaktif atıklar, Türkiye sınırları içine sokulamayacak. Radyoaktif maddeye sahip olma, radyoaktif cihaz imal etme ve böyle bir cihaza sahip olma suç olarak tanımlanacak.

Teklifin gerekçesinde de Paris Sözleşmesi'nin kurduğu hukuki sorumluluk rejimindeki norm ve ilkelere bütünüyle sadık kalındığı belirtildi.

KANUN TEKLİFİ NEDEN GÜNDEME GETİRİLDİ?

Genel Kurul’da görüşmeler esnasında muhalefet teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia etti.

AK Parti ve MHP’li milletvekilleri de teklifi savundu. Ak Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya, nükleer enerjinin işletme sırasında karbon salımı yapmadığına, sera gazı emisyonlarını önlemede ön plana çıktığına dikkat çekti. Kaya, Avrupa'da 10 ülkenin nükleer enerjinin yeşil ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak kabul edilmesi için Avrupa Birliği Komisyonuna teklif verdiğini belirtti.

Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da Akkuyu Nükleer Santrali hakkında bilgi verdi. Altunyaldız, "Akkuyu Nükleer Santraline giremiyoruz" iddialarına yanıt verdi. “Akkuyu'da 20'ye yakın Nükleer Düzenleme Kurumu denetçisi yerleşik olarak 7 gün 24 saat esasına göre çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

# türkiye # ak parti # tbmm # meclis # ticaret # anayasa # avrupa # avrupa birliği # yaptırım # Yeşil # nükleer santral # nükleer enerji # Nükleer Düzenleme Kurumu # oğuzhan kaya