Rus büyükelçi ile ihracatçılar bir araya geldi

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektörü Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak ve Hataylı iş insanları, Ukrayna krizinin ardından, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov’un daveti üzerine Ankara’da bir araya geldi. Ali Kavak görüşmenin ayrıntılarını ilk kez Ulusal Kanal’a anlattı. Üreticilere müjde veren Kavak, görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Büyükelçi Yerhov’un girişimiyle Türkiye’ye uygulanan bazı kalemlerdeki kısıtlamaların kaldırıldığını belirtti.

Türkiye'nin 2021'de yaş meyve sebze ihracatında Rusya, yaklaşık olarak yüzde 35’lik payla ilk sırada yer aldı. Ukrayna krizinin ardından Rusya ile ihracatın yavaşlaması üretici ve ihracatçıyı mağdur etmişti.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov’un daveti üzerine Ankara’da bir araya gelen, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektörü Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak ve Hataylı iş insanları, konuyu masaya yatırdı. Mutabakata varıldı.

Bir günde ürünleri yarı fiyatına düşen üreticilerin merakla beklediği görüşmenin ayrıntıları geldi.

Görüşmeyi ilk kez Ulusal Kanal’a değerlendiren, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektörü Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, görüşmede, sınırda bekletilen TIR'ların geçişinin hızlandırılmasını istediklerini ve Büyükelçi’den bu noktada gerekli desteği aldıklarını ifade etti.

Ali Kavak üreticilere bir müjdeli haber daha verdi. Daha önce tedbiren geçişine izin verilmeyen; Domates, Biber, kabak, patlıcan gibi ürünlere de, görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Yerhov’un girişimleriyle, izin verildiğini belirtti.

Toplantıda, ticari ilişkilerin devamlılığı konusunda da mutabakata varıldı.

Rusya’nın stratejik bir Pazar olduğunu belirten Kavak, özellikle Akdeniz Bölgesi’ndeki Türk çiftçisinin bu pazara yönelik üretim yaptığını da hatırlattı.

Artan girdi maliyetleri altında çiftçilerin ezildiğini belirten Kavak, İhracatın çiftçinin can simidi olduğunu söyledi.

Üretim maliyetlerinin düşürülmesi, ihracat pazarı bulma noktasında ve tüketicinin ucuz ürüne istikrarlı bir şekilde ulaşması için oldukça önemli.

# ankara # türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # cumhurbaşkanı # ulusal kanal # ihracat # girdi maliyetleri # ihracatçılar # yönetim kurulu # yerhov