Rus ödeme sistemi Mir'e Türkiye de dahil

Batı'nın SWİFT yaptırımlarına karşı ulusal ödeme sistemini devreye sokan Rusya, Mir kartıyla işlem yapılabilecek ülkeler arasında Türkiye’yi de gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batılı ülkelerin yaptırımlarından Rusya’nın Avrasya’daki ortaklarının da etkileneceğini söyledi. Pankin, ekonomik zorluklar karşısında milli parayla ödeme ve bölgesel kalkınma bankalarını sürece dahil etmek gibi pek çok imkana sahip olduklarını da belirtti.

Rusya, Batı'nın SWIFT yaptırımlarına karşı kendi ulusal ödeme sistemi olan Mir’i devreye sokmuştu. Rusya Merkez Bankası, Mir kartıyla işlem yapılabilecek ülkeler arasında Türkiye’yi de gösterdi.

Rusya Merkez Bankası’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Türkiye’de Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıf Bank’ın Mir kartlarını kabul ettiği kaydedildi.

Mir kartlarıyla işlem yapılabileceği ülkeler arasında Vietnam, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Ermenistan, Abhazya ve Güney Osetya da bulunuyor.

Daha önce Rusya- Çin ortaklığındaki Mir-UnionPay kartlarına sahip kişilerin Rusya dışında 180 ülkede nakit para çekebileceği ve alışveriş yapabileceği açıklanmıştı.

RUSYA DIŞİŞLERİNDEN YAPTIRIMI AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Pankin, Batılı ülkelerin yaptırımlarından Rusya’nın Avrasya’daki ortaklarının da etkileneceğini söyledi. Pankin, buna karşılık Avrasya ülkelerinin dayanışma içinde olacağını vurguladı.

Pankin, ekonomik zorluklar karşısında ödemelerin milli para birimiyle yapmak ve finansman için bölgesel kalkınma bankalarını sürece dahil etmek gibi pek çok imkana sahip olduklarının altını çizdi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Pankin, ülkesine uygulanan yaptırımlar sonucunda Avrupa’nın en kötü senaryoya hazır olması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Alman Deutsche Bank'ın Mali İşler Direktörü James von Moltke, Ukrayna harekatı sonrası büyük şirketlerin Rusya’dan çıkma kararlarına rağmen, Deutsche Bank'ın Rusya’daki operasyonlarını sona erdirmesinin 'uygulanabilir' olmadığını söyledi.

# türkiye # rusya # Ukrayna # Putin # çin # ekonomi # avrupa # nato # SWIFT # rusya dışişleri bakanlığı # batı # Tacikistan # Ulusal # belarus # kazakistan # Avrasya # Ermenistan # Kırgızistan # Özbekistan # Abhazya # vietnam # rusya merkez bankası # unionpay # Mir # Güney Osetya