AB dışı kargolarda vergiler arttı

Avrupa Birliği dışı ülkelerden gelen eşyada maktu vergi 10 puan artırıldı. Bireysel ithalatta değeri 150 avroyu geçmeyen eşyada ödenecek maktu vergi yüzde 20'den yüzde 30'a çıkarıldı.

Haber: Ufuk Tuğlu

Postayla ithalatta gümrük vergileri artırıldı.

Avrupa Birliği dışı ülkelerden bir gerçek kişiye gelen ve değeri 150 avroyu geçmeyen eşyada ödenecek maktu vergi yüzde 20'den yüzde 30'a çıkarıldı.

1 Mayıs’ta uygulanmaya başlanacak kararla, kıymet limiti de düşürüldü. Buna göre, Avrupa Birliği dışı ülkelerden posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşya için geçerli olan bin 500 avroluk kıymet limiti 150 avroya indirildi.

Söz konusu eşyanın doğrudan Avrupa Birliği ülkelerinden gelmesi halinde ise yüzde 18 vergi ödenecek.

Kararla, bazı materyallere muafiyet tanındı. “Yurtdışı Biyolojik Materyal Transfer Sistemi” ile yurt dışından Türkiye'ye tetkik amacıyla gelecek biyolojik materyallerin, Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış laboratuar ve merkezler adına gönderilmesi halinde vergi artışından muaf tutulacak.

Kararda, kitaba istisna uygulandı. Buna göre, posta ve kargo ile gerçek kişilere gelen ve kıymeti bin 500 avroyu geçmeyen kişisel kullanıma ait kitap veya benzeri basılı yayınlar için uygulanacak maktu gümrük vergisi sıfır olacak.

# sağlık # türkiye # haber # avrupa # avrupa birliği # ab # Posta # biyolojik