Ekonomi paketi komisyonda kabul edildi

Bankalarda kurumlar vergisini yüzde 25’e çıkaracak vergi ve ekonomi paketi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. 2021 için 10 milyar, 2022 için 3 milyar lira gelir getirmesi beklenen tekliften 2 madde çıkarıldı. Muhtarların maaşlarını asgari ücrete sabitleyecek teklife 1 madde de eklendi.

Ekonomiye yönelik birçok düzenlemeyi içeren kanun teklifi komisyondan geçti.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu vergi ve ekonomi paketi için 3 gün boyunca mesai yaptı. 39 maddelik kanun teklifi komisyonda kabul edildi.

Banka ve finans kuruluşları için kurumlar vergisini yüzde 25’e çıkaracak teklifin gelir getirmesi bekleniyor. 2021 için 10 milyar, 2022 için 3 milyar lira gelir gelmesi öngörülüyor. 2021 kârlarıyla dikkat çeken bankalardan alınan kurumlar vergisinin artırılması Vatan Partisi’nin önerisiydi. Vatan Partisi bu kaynağın tarıma aktarılmasını da istiyor.

Hazineye ait tarım arazilerinin kullanıcılarına kiralanmasına yönelik düzenlemeyle 150 bin çiftçinin bu düzenlemeden yararlanacağı belirtildi. İlk etapta 50 bin hazine taşınmazının kiralanması ve bu kiralamadan 5 milyon lira gelir elde edilmesinin beklendiği de kayıtlara geçti.

Teklifin 30 ve 34’üncü maddelerinde yer alan ve tartışmalara neden olan iki düzenleme de tekliften çıkarıldı. Öğretim elemanlarının Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nde başkan yardımcısı olarak görevlendirilmeleri durumunda makam tazminatı ile görev tazminatı ile ilgili düzenlemeler içeriyordu. Çıkarılan diğer madde ise finans şirketlerinin şöhretini zarar verecek haberlere yönelik 3 yıl hapis cezası uygulanmasına yönelik oldu.

Ak Parti milletvekilleri tarafından verilen önerge ile teklife bir madde eklendi. Maddeye göre, tasarruf finansman şirketlerinin ticaret unvanları ile her türlü belge, ilan ve reklamlarında “Atılım” ifadesi kullanılmasına yönelik sınırlamalar kaldırıldı.

Teklifle muhtar maaşları da asgari ücrette sabitlenecek.

# vergi # ak parti # vatan partisi # ekonomi # meclis # öğretim # oldu # Asgari ücret # Başkan # Tarım # kanun teklifi # Partisi # seçme # Kurumlar Vergisi