Üretici Et ve Süt Kurumu'na tepkili

Tarımda olduğu gibi hayvancılıkta da üreticiler zor günlerden geçiyor. Girdiler çok pahalı. Ete gelen zam ise vatandaşın canını yakıyor. Besici Abdülkadir Özdemir, girdi maliyetlerinin fahiş şekilde artışının et fiyatlarını etkilediğini söylüyor. 300 kilogramlık bir dananın maliyetinin yaklaşık 30 bin lira olduğunu belirten üretici, girdi fiyatlarına müdahale edilmesini istedi.

Besicilik yapan üreticiler zor günler geçiriyor. Girdilere güç yetmiyor, et fiyatı cep yakıyor.

Hayvancılık sektörünün en önemli girdisi yem. Geçen sene Ağustos ayında 120 lira civarında olan 50 kg yem, şuanda yaklaşık yüzde 200 zamla 330 lirayı buldu.

2 yılda yetiştirilen 300 kg’lık bir dananın sadece yem maliyeti ise 18 bin liraya dayandı. Buzağı parası, yem, veteriner masrafları ve zayiatlar derken maliyet 30 bin liralara kadar çıkıyor. Üretici, besi hayvanını bu paralara dahi zor satıyor.

Üretici, girdilerin aşağı çekilmesini istiyor.

Gıda güvenliğinin Savunma Sanayi kadar önemli olduğunu belirten Besici Abdulkadir Özdemir, et üretiminin milli bir mesele olduğunun altını çizdi.

Kurban Bayramı’nda vakıfların belirlediği kurban bağış fiyatlarının denetlenmesi ve piyasanın altında bağışlara izin verilmemesi de, üretici açısından oldukça önemli.

Et ve Süt Kurumu’nun Kurban Bayramı sonrası üreticinin elinde kalan hayvanları almak için açıkladığı et kilogram fiyatları da üreticileri olumsuz etkiliyor. Stokçuların ekmeğine yağ sürüyor.

Elinde başka bir mesleği olmadığı için hayvancılıkla uğraşan üreticiler, devletin desteğini arkasında görmek istiyor.

# milli # üretici # hayvancılık # et # Bağış # savunma sanayi # süt # besici # et ve süt kurumu # girdi maliyetleri # yem