İstanbul'da kiralar asgari ücreti geçti

Türkiye genelinde konut kiralarındaki artış son bir yılda yüzde yüzü aştı. Türkiye genelinde ortalama kira rakamı 3 bin 100 lira olurken İstanbul’da ise 6 bin 500 lirayı buldu. Ulusal Kanal'a konuşan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Makbule Yönel Maya, kiralık fiyatındaki artışın satış fiyatlarından kaynaklandığını söyledi. Yüksek kiralar karşısında çaresiz kalan vatandaş ise hükümetten çözüm bekliyor.

Haber: İnci Erdoğan - Kamera: Melik Nacar

Türkiye genelinde konut kiraları son bir yılda yüzde 100’ü aşan oranda artarken, İstanbul'da konut kiraları asgari ücretin üzerine çıktı.

Bir emlak sitesinin verilerine göre Türkiye genelinde ortalama kira rakamı 3 bin 100 lira oldu. İstanbul’da ise bu rakam Türkiye ortalamasının iki katının üzerine çıkarak 6 bin 500 TL’yi buldu.

Geçmiş yıllarda konutun işe okula yakınlığı, ulaşım kolaylığı ve depreme dayanıklılığına dikkat ediliyordu. Fiyatlar arttıkça önceliği "ucuzluk" aldı.

Kiralar arttıkça paylaşımlı kira ödeyenlerin sayısı da artıyor. Paylaşımlı kira eskiden daha çok üniversite öğrencilerinde görülürken artık bekar nüfus için de bir alternatif haline geldi.

Türkiye genelinde il bazında 1.000 TL altında kiralık konut bulunan şehir sayısı 16’ya düştü.

Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Erzurum, Gümüşhane, Kastamonu, Kırşehir, Mardin, Nevşehir, Niğde, Siirt, Aksaray, Kırıkkale ve Iğdır dışında tüm şehirlerde kira bedelleri 1.000 TL’nin üzerine çıktı.

İlk çeyrekte kiralık daire metrekare birim fiyatı 10 liradan 14 liraya çıkan Konya yüzde 40 değer artışıyla ilk sırada yer aldı. İstanbul, Nevşehir ve Yalova yüzde 33 artışla ikinciliği sıraya yerleşti. Bu illeri yüzde 31 değer artışıyla adana takip etti.
İstanbul'da kiralık daire birim metrekare fiyatları 40 liraya ulaştı.

Ulusal Kanal'a konuşan TSKB Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Makbule Yönel Maya, kiralık konut fiyatlarındaki artışı konut satış fiyatlarındaki artışın etkilediğini söyledi.

Maya, konut projelerinin eskisi gibi yapılmadığı için arzda da sorunların yaşandığını ekledi.

Fahiş artan kiralar karşısında çaresiz kalan vatandaş hükümetten bir adım bekliyor.

# istanbul # türkiye # bingöl # kastamonu # mardin # ulusal kanal # haber # Konut # Aksaray # Adıyaman # erzurum # oldu # siirt # ağrı # Asgari ücret # Niğde # Ulusal # gümüşhane # Kırşehir # Nevşehir # kırıkkale # son # ulaşım # kira # kira fiyatları # rakam # konut fiyatları # TSKB