2022 Dünya Kupası'na teknoloji damga vuracak

Katar Dünya Kupası, sadece futbolla değil, kullanılacak olan 5 yeni ve büyüleyici teknoloji ile de konuşulacak. İşte bu teknolojileri sizler için derledik...

21 Kasım’da Katar’da başlayacak olan 2022 Dünya Kupası'nda ileri teknoloji sistemleri kullanılacak.

Sekiz stadyumdan yedisinde, stadyumun içindeki atmosferi serinletecek devrim niteliğinde bir teknoloji olan Gelişmiş Soğutma Teknolojisi bulunuyor. Bu teknoloji sayesinde stadyum içindeki atmosfer hem oyuncular hem de taraftarlar için optimum sıcaklıkta olacak.

Stadyumun yakınında, soğutulmuş suyun bir boru hattıyla mekana getirildiği bir enerji merkezi var. Soğuk su stadyuma ulaştığında, oyun alanına ve seyirci oturma alanlarına soğuk hava yayılacak. Böyle bir teknoloji ilk kez bir Dünya Kupası sırasında deneyimlenecek.

Stadyum 974, tamamen sökülebilir bir yapı. Nakliye konteynırları ve modüler çelik çerçeveler kullanılarak inşa edildi.

Kupa'nın resmi maç topu olan Al Rihla da yenilikçi ürünlerin arasında yer alıyor. Maç topu, gerçek zamanlı verileri VAR yetkililerine iletecek olan bağlantılı bir top teknolojisine sahip.

Bu teknoloji, FIFA'nın yeni Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi ile beraber kullanılacak. Topun ortasında hareket sensörlü yeni Adidas Süspansiyon Sistemi olacak.

Sahada da teknolojik yenilikler yaşanacak. FIFA, Katar'daki Dünya Kupası sırasında yarı otomatik bir ofsayt teknolojisinin kullanılacağını daha önce duyurmuştu.

Yeni teknoloji için, yeni Al Rihla topunun içindeki bir sensör dışında stadyumun etrafında 12 izleme kamerası bulunacak.

Bu teknoloji, top ofsayt pozisyonundaki bir oyuncuya oynandığında Yardımcı Video Hakeme otomatik ofsayt uyarısı sağlayacak. Böylelikle bir oyuncunun ofsaytta olup olmadığını belirlemek için uzun süreli VAR tekrarlarına gerek kalmayacak.

Görme engelli futbol taraftarları da Katar'daki 2022 Dünya Kupası'na erişebilecek.

'Bonocle' adlı devrim niteliğinde bir ürün, Dünya Kupası'ndaki dijital içeriği braille alfabesine dönüştürerek, görme engellilerin Dünya Kupası'nın keyfini çıkarmasına olanak tanıyacak.

# katar # dünya kupası # fifa