TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliğinden milli lazer

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi mühendisleri, “Jandarma Araca Monte Milli Lazer Sistemi”ni geliştirdi. Sistemin tanıtımı yapıldı. Jandarma Genel Komutanlığı için geliştirilen kısa adıyla JARMOL, rakiplerinden oldukça üstün özellikleriyle öne çıkıyor.

TÜBİTAK'ın geliştirdiği "Jandarma Araca Monte Milli Lazer Sistemi" tanıtıldı. Kısa adıyla JARMOL, Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi mühendisleri tarafından milli teknoloji olanaklarıyla Jandarma Genel Komutanlığı için geliştirildi.

TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde bulunan BİLGEM Yüksek Güçlü Lazer Araştırma Merkezi Entegrasyon Laboratuvarı ve Test Tüneli'nde program düzenlendi. Tanıtım filmi izlendi.

TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Ali Görçin, projede pek çok "ilk"in bulunduğunu söyledi. Proje yöneticisi Dr. Ömer Salihoğlu, projenin ve sistemin ayrıntılarını anlattı.

Toplantıya, Jandarma Genel Komutanlığı ve TÜBİTAK yetkilileri katıldı.

JARMOL, Kirpi1 askeri aracına bütünleşmiş 5kW gücünde. Bu teknolojiye sahip birkaç ülkenin geliştirdiği sistemler arasında en ileri düzeyde olan özgün bir lazer savunma sistemi.

JARMOL, testlerde, özellikle operasyon bölgelerinde askeri birlikler için önemli bir tehdit unsuru haline gelen drone ve sabit kanat İHA'ların, lazer atışıyla düşürülerek etkisiz hale getirilmesinde oldukça başarılı oldu.

JARMOL, ASELSAN İHTAR Sistemine bütünleşmiş olarak çalışıyor. Haziran 2020’den itibaren TSK envanterinde bulunan ve halen taktik sahada kullanılan ARMOL Sistemi'nin, lazer gücü, optik bileşenleri, hedef takip sistemi ve etkin menzili açısından ileri seviyelerde geliştirilmiş sürümü şeklinde tasarlandı.

# lazer # milli