META Whatsapp gizlilik kararı nedeniyle savunma verdi

Rekabet Kurumu, WhatsApp'ın sahibi Meta'ya, WhatsApp'ın devreye almayı planladığı gizlilik güncelleştirmesi nedeniyle soruşturma başlatmıştı. Meta, Rekabet Kurumu'na sözlü savunma verdi. Savunma sonrası firmaya para cezası verilmesi planlanıyor.

WhatsApp 2021 yılının başında yürürlüğe girmesi planlanan gizlilik sözleşmesi ile ilgili Rekabet Kurumuna sözlü savunma verdi.

Soruşturma Heyeti Temsilcisi, Meta’nın WhatsApp, Facebook ve Instagram platformlarında topladığı verileri birleştirerek kişiye dayalı reklam hizmeti sunması nedeniyle, reklamcılık hizmetinde faaliyet gösteren rakiplerinin işlerini zorlaştırdığı ve pazara giriş engeli yarattığı değerlendirmesinde bulundu.

4054 sayılı Kanun'un 6'ncı maddesinde belirtilen “rekabeti sınırlayıcı anlaşma, uyumlu eylem ve kararlar ile hakim durumun kötüye kullanılması” maddesi uyarınca Facebook’a idari para cezası verilmesi gerektiği belirtildi.

Ayrıca Meta platformlarında toplanan verilerin birleştirilmesine son verilmesi de gündeme gelen konular arasında.

Bir diğer konu ise elde edilen verilerin yalnızca ilgili platformun temel hizmetinin iyileştirilmesinde kullanılması oldu. Verilerin sadece o platformda sunulan reklamcılık hizmetleri için kullanılabilmesi şeklinde sınırlandırılması kanaatine varıldı.

Meta Temsilcisi, sözlü savunmasında WhatsApp’taki güncellemenin amaç ve etkisinin yanlış anlaşıldığını savundu. Güncelleme ile kullanıcılara daha fazla netlik ve şeffaflık sağlanmasını amaçladıklarını dile getirdi.

# whatsapp # facebook # rekabet kurumu # soruşturma