Meyvede ihracatın şampiyonu mandalina oldu

YaŞ meyve ihracatının lider ürünü mandalina oldu. Türkiye, madalina ihracatından 464 buçuk milyon dolar gelir elde etti. 302 milyon dolar ile Rusya ilk sırada yer aldı.

Türkiye'nin 2022 yılı yaş meyve ihracatında mandalina ilk sırada yer aldı. Mandalina ihracatında ilk sırayı Rusya aldı.

Dünya mandalina ihracatında Türkiye ilk üçte yer alıyor. 2022'de 464,5 milyon dolarlık dış satım yapıldı. Rusya 302 milyar dolarla yüzde 65’lik dilimle ilk sırada yer aldı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, yaş meyve-sebze ihracatında Rusya’nın önemine dikkat çekti.

Yaş meyve sebze ihracatı geçen yıl yüzde 4 düşüşle 2 milyar 953 milyon dolar oldu. Meyve sebze mamulleri ihracatı ise yüzde 25 artışla 2 milyar 525 milyon dolara ulaştı. Toplam yaş meyve sebze ile mamullerinin ihracatı 5,5 milyar dolara çıktı.

Tarım üretimi ve tarıma dayalı sanayisi ile ihracatta önemli yere sahip olan Ege Bölgesi, 2022 yılını ihracat artışıyla kapatmayı başardı. Yaş meyve ve meyve sebze mamulleri ihracatı, geçen yıla göre yüzde 6'lık artışla 1 milyar 250 milyon dolara yükseldi.

Ege İhracatçı Birlikleri geçen yıl 189 ülke ve bölgeye yaş meyve ve sebze mamulleri satışı yaptı. İhracatta öne çıkan ilk 5 pazar Almanya, ABD, Rusya, İngiltere ve Hollanda oldu.

# ihracat # mandalina