TBMM'de yasalaştı: 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek

Enerji torba kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasa ile, vatandaşların, 2 bin lirayı aşmayan TEDAŞ borçları silinecek. Geçmiş dönem borçlarına da yapılandırma imkanı getirilecek.

TEDAŞ'a 2 bin lirayı aşmayan elektrik borçları silinecek.

Enerji torba kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaştı.

Yasa ile vatandaşların TEDAŞ'a 2 bin lirayı aşmayan elektrik borçlar silinecek. Bu kapsam dışında kalan abonelerin ise geçmiş dönem elektrik tüketiminden kaynaklanan borçlarına yapılandırma imkanı getirilecek.

1 Ekim 2021 itibarıyla vadesi geldiği halde, yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmemiş ve yapılandırılmamış borcu olan aboneler, düzenleme kapsamına alındı.

Torba yasa ile ayrıca özelleştirilen limanların kira süresi 49 yıla kadar uzatıldı. Şirketlerin 5 yıl içinde limana ek sözleşme bedelinin yüzde 10'u tutarında yatırım yapmaları zorunlu olacak. Liman işletmecileri; her yıl hazineye net satış ve karları üzerinden yüzde 5 hasılat payı yatıracak.

Torba yasada kamu görevlileri sendikaları için de düzenlemeye gidildi. Sendika üyeliklerine yüzde 2 barajı getirildi. Yüzde 2 barajını aşamayan sendikalar, 700 lira olan toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanamayacak.

# tedaş # elektrik borcu # Türkiye Büyük Millet Meclisi