Zeytin ihracatçısı: ''Zeytinliklerimizin talan edilmesini istemiyoruz''

Türkiye’deki bütün zeytinlik alanlarında maden aramasının önünü açacak kanun teklifi torba yasa ile yeniden gündeme geldi. Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları, 20 yılda 9’uncu kez Meclis’e sunulan tasarıyla karşı çıktı.

İhracatçılar Zeytincilik Kanununu delen torba yasadaki maden arama bölümüne karşı çıktı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, stratejik ürün olan zeytinciliği baltalayan teklifin iptal edilmesini istedi.

Türkiye 2002 yılında sonra zeytincilik sektörüne büyük yatırımlar yaptı. Devlet desteği ile ağaç varlığı 90 milyondan 190 milyon düzeyine çıkarıldı. Dikilen bu ağaçların verimli hale geldiğinde sofralık zeytin rekoltesinin 1 milyon 200 bin tona, zeytinyağı rekoltesinin ise 650 bin tona ulaşacağı hesaplanıyor.

Zeytincilik sektörü bölge belirtmeksizin termik santrallerin ihtiyacına yönelik kömür ve maden yatakları için zeytinliklerin tehdit altında olmasından endişe duyuyor.

Zeytin ve Zeytinyağı ihracatçıları Meclis’e sunulan teklifin kapsamının çok geniş olduğuna dikkat çekiyor. İhracatçılar, maden arama faaliyetlerinin yalnızca zeytincilik vasfını ve verimini yitirmiş yerlerde yapılabileceğini belirtiyor.

# torba yasa # Davut Er