Taner Ercanlı: "Milli ilaç planlaması yapılmalı"

Ankara Eczacı Odası Başkanı Eczacı Taner Ercanlı, Büyük Eczacı Mitingi’ni Ulusal Kanal’da değerlendirdi. Eczacıların temel sorunlarını anlatan Ercanlı, ilaç yokluğu olduğunu kaydetti.

Ankara Eczacı Odası Başkanı Eczacı Taner Ercanlı, Büyük Eczacı Mitingi’ni Ulusal Kanal’da değerlendirdi. Eczacıların temel sorunlarını anlatan Ercanlı, ilaç yokluğu olduğunu kaydetti. İlaç yokluğunun ortadan kaldırılması için milli ilacın önemli olduğunu vurgulayan Ercanlı, yapılması gerekenleri sıraladı.

ECZACILAR MEYDANLARA İNDİ

Türkiye’nin dört bir yanından binlerce eczacı, taleplerini dile getirmek için 27 Kasım’da Ankara’da buluştu. Ankara Eczacı Odası Başkanı Eczacı Taner Ercanlı, Ulusal Kanal yayınında mitingi değerlendirdi. Ercanlı, eczacıların temel sorunlarının çözümü için çağrı yapıldığını işaret etti:

- Özellikle son yıllarda enflasyonla beraber eczacıların ve eczanelerin ekonomilerinde yaşanan ciddi daralma söz konusuydu. Sayısı 60’ı bulan eczacılık fakültelerinin eklenmesi. Sağlık çalışanlarıyla ilgili yapılan düzenlemelerin içerisinde ana sağlık personeli sınıfında olmasına rağmen, kamuda çalışan meslektaşlarımızın yer almaması ve onların özlük haklarını alamamaları ve emekli eczacılarımızın sorunları.

Oda Başkanı Ercanlı, ilaç yokluğu olduğuna da değindi. Bugünkü ilaç yokluğuna ilaçta dışa bağımlılığın neden olduğunu söyledi:

- Son derece yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye ilaç üretimi anlamında dünyada ilaç üretme kapasitesine sahip 45 ülkeden bir tanesi. İlaçta etken maddeye baktığımızda, etken maddede dışa bağımlılığımız yüzde 90’ın üzerinde olduğunu gözlemlediğimizde aslında ilaçta çok ciddi dışa bağımlılık söz konusu. 

Ankara Eczacı Odası Başkanı Ercanlı, Türkiye’nin milli ilaç politikasına ihtiyacı olduğunu vurguladı. Türkiye’de bir planlamaya ihtiyaç olduğunu belirtti:

- Türkiye’nin savunma sanayi yatırımları gibi ilaç sanayisi yatırımlarının da olması lazım ilaç stratejik öneme haiz bir ürün. Pandemi dönemi gördük ve pandeminin en önemli silahının aşı olduğunu gördük. Kesinlikle stratejik öneme haiz bir planlamaya alınması lazım Türkiye’deki ilaç üretiminin.

 Taner Ercanlı, milli ilaç için yapılması gerekenleri de sıraladı. Türkiye’nin yeni ilaç molekülleri ve nano teknolojiyle üretilen ilaçlar geliştirmesi gerektiğini de söyledi. Ankara Eczacı Odası Başkanı Ercanlı, Türkiye’nin kendi ilaçlarını üretebilecek kapasitesi olduğunu işaret etti:

- Yeni ilaç molekülü geliştirebilen ve üretebilen bir ülke değiliz. Biz daha çok jenerik ilaç üretimi gerçekleştirebilen bir ülkeyiz. Yüzde 93 oranında etken madde bize yurt dışından geliyor. Bugün Avrupa’daki ilaç firmaları, AR-GE’ye yüzde 15 civarında bir pay ayırırken ülkemizde AR-GE yatırımları yüzde 5’i bulmuyor. Halbuki ülkemizde çok köklü eczacılık fakülteleri, tıp fakülteleri mevcut. 
# eczacı # Türk Eczacıları Birliği