Su kıtlığına alternatif çözüm

İstanbul Teknik Üniversitesi hibrit teknolojiyle deniz suyunu daha az maliyet ve çevreci yöntemlerle içme ve kullanma suyuna dönüştürecek. Projeyi, Katar ile birlikte yürütüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Derya Yüksel İmer, ”Su kıtlığı tüm dünyada temel bir problem ve alternatif su kaynakları için uygun teknolojiler geliştirilmeli.” dedi.

Teknolojik gelişmeler, sanayileşme, aşırı nüfus artışı…

Son yıllarda dünyada yaşanan su kıtlığı için ülkeler alternatif yöntemler arıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi de Katar ile ülkeler arası yapılan işbirliği kapsamında, deniz suyunu içme ve kullanma suyuna çevirmek için bir proje başlattı.

İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Yüksel İmer ve ekibi, bu kapsamda deniz suyunu daha ucuz maliyetle, sürdürülebilir ve çevreci teknikler kullanarak, içme ve kullanma suyuna dönüştürmeyi hedefliyor.

Dünyada endüstrileşmenin ciddi boyutlarda olması, nüfus artışı ve iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki baskıyı artırdığını belirten İmer, hibrit termal ve ayırma teknolojisinin birleştirerek daha karlı bir yöntem geliştirdiklerini kaydetti.

Dünyada kullanılan diğer yöntemlerde deniz suyunu temiz suya dönüştürürken yüksek miktarda tuz akımının tekrar denize verildiğini söyleyen İmer, bu projenin deniz kirliliğinin de önüne geçeceğini ifade etti.

Katar Ulusal Araştırma Fonu Öncelikli Araştırma Programı kapsamında 540 bin dolarlık ortak destek almaya hak kazanan "Yüksek Tuz Konsantresi Arıtımı ve Deniz Suyu Desalinasyonu İçin İleri Membran Distilasyon Teknolojisinin Geliştirilmesi Projesi’nin, Hamad Bin Khalifa Üniversitesi Çevre ve Su Ensititüsü ile Gebze Teknik Üniversitesi de ortaklarından.

# istanbul # çevre # destek # teknoloji # Ulusal # son # itü # Hibrit