Binlerce hasta böbrek nakli için bekliyor

Ülkemizde 22 bin hasta böbrek nakli için bekliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, organ bağışçısı sayısının artırılması için toplumda duyarlılık oluşturması gerektiğini belirtti.

Böbrek rahatsızlığı son evrede kendini belli eden, sinsi bir hastalık. Ülkemizde böbrek nakli bekleyen binlerce diyaliz hastası bulunuyor.

Böbrek hastalığını etkileyen ve tetikleyen en önemli etmenlerin başında tuz ve şeker geliyor. Bunların tüketiminde Türkiye, ön sıralarda yer alıyor.

Türk Böbrek Vakfı, tuz ve şeker kullanımıyla sağlıklı beslenmeye dikkat çekmek amacıyla bugüne kadar 32 ilde öğretmen ve öğrencilere yönelik eğitimler düzenledi. Vakfın çalışmaları sürüyor.

Vakıf Başkanı Timur Erk, Kovid-19 salgını sürecinde nakillerde azalma olduğunu söyledi. Salgın öncesindeki nakil rakamlarıyla ilgili bilgi verdi:

- Organ naklinin en önemli konusu bağışçılar. Timur Erk, bağışçı sayısının artırılması için toplumda duyarlılık oluşturması gerektiğini söyledi.

Erk, sağlıksız beslenme nedeniyle Türkiye'de obezitenin çok fazla artmaya başladığına dikkati çekti. Hastalıklardan korunmak için hazır gıdalardan uzak durulması, hareketli yaşam ve bol su tüketilmesini önerdi.

# böbrek # türkiye # türk # organ bağışı # hastalık # salgın # son