Bakan Nebati'den Temmuz'da zam açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ek bütçesi verilmesinin yer aldığı kanun teklifi komisyonda kabul edildi. Kanun teklifiyle, Bakanlık bütçesine toplam 880 milyar 474 milyon lira ek ödenek eklenecek. Teklifle ilgili konuşan Bakan Nureddin Nebati, Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile Temmuzda memur ve emeklilerin maaşlarında yaklaşık yüzde 40 oranında artış olacağını belirtti.


Ek bütçe komisyonda kabul edildi, Hazine Bakanı Nureddin Nebati'den Temmuz'da zam açıklaması geldi: 


- Prim gelirlerindeki artış da dikkate alınarak SGK'ya yapılacak transferlerin toplamı 154 milyar lira olarak teklif edilmiştir. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Kanun teklifiyle,bakanlık bütçesine toplam 880 milyar 474 milyon lira ödenek eklenecek. Emekli aylıklarındaki artışın bütçeye ilave etkisi yaklaşık 180 milyar lira civarındadır.


Görüşmelerde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Nebati, ek bütçeden sosyal kesimlere yeterli kaynak aktarılmadığı eleştirileri üzerine, kamu çalışanlarına 216,9 milyar lira verildiğini belirtti: "20 yıldır yaptığımız gibi bu yıl da çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz."



Nebati, Temmuzda yapılması beklenen maaş artışları ile ilgili de konuştu: 


- Temmuzda yapılacak artış haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile kesinleşecek olup yaklaşık yüzde 40 oranında artış olacağını öngörmekteyiz. Bu kapsamda, 2022 yılında memurlarımızın aylıklarında yapılacak kümülatif artış yaklaşık yüzde 83'e ulaşacaktır. SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin aylıklarında yapılacak kümülatif artış ise yaklaşık yüzde 76'ya ulaşacaktır. 


Nebati, tarım sektörü yatırımları için ilave 8,8 milyar lira ilave kaynak öngördüklerini de ifade etti:


- Çiftçilerimize Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi üzerinden finansman desteği de sağlıyoruz. Çiftçilerimizin kullandığı söz konusu kredi faizlerinin de ortalama yüzde 70'i Bakanlığımızca karşılanmaktadır. Bu amaçla, 10 milyar liranın üzerinde ek bütçede ilave 1 milyar lira daha kaynak aktarıyoruz.
# meclis # zam # enflasyon # Kamu # kanun # Haziran # Tarım # ek bütçe