İthal kömür kararına karşı Genel-İş'ten tepki

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun ithal kömüre teşvik kararına tepkiler büyüyor. Vatan Partisinden sonra Genel Maden İş Sendikası'ndan da açıklama geldi. Sendika Başkanı Hakan Yeşil, Milli üretim vurgusunun yapıldığı bu günlerde alınan kararın üretimi sekteye uğrattığını söyledi. "Karar yerli üretime vurulmuş ağır bir darbedir." dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun elektrik üretiminde ithal kömüre yerli kömürden fazla teşvik verilmesi kararına tepkiler sürüyor.

Vatan Partisi'nin ardından Genel Maden İş Sendikası'ndan da konuyla ilgili açıklama geldi. Sendika Başkanı Hakan Yeşil, " Karar yerli üretime vurulmuş ağır bir darbedir." dedi ve şunları ifade etti:

- Yerli ve milli kaynakların üretiminden bahsederken, kendi özkaynaklarımızı değerlendirme hedefleri ortaya konurken EPDK’nın aldığı karar kabul edilebilir değil. Bu karar elektrik santrallerinin ithal kömür kullanımını teşvik etmektedir. Bu karar yerli üretime vurulmuş ağır bir darbedir. Nitekim rödevanslı işletmelerin birçoğu üretimi durdurma kararı aldı. Bu yerli kömür sanayinin felç olması, binlerce insanın işsiz kalması demek. Kömür kentine daha çok ithal kömür gelmesi demektir.

Genel Maden İşçileri Sendikası Başkan Hakan Yeşil, karardan geri dönülmesi için hükümete çağrı yaptı:

- Bizler, Türkiye Taşkömürü Kurumu ve özel sektör ile birlikte yılda 10 milyon ton taşkömürü üretiminin mümkün olduğunu, böylece ülkemizin dışa bağımlılığının azaltılacağını savunurken,EPDK’nın ithal kömürü bir nevi kutsayan bir şekilde karar almasına tepkiliyiz. Buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; EPDK yanlış bir karar almıştır ve bir ön önce bu yanlıştan dönülmelidir.


EPDK, ithal kömürle elektirk üretimi yapan enerji santrallerine üst sınırda 2 bin 500 lira , yerli kömürden elektrik üreten santrallere ise bin 200 lira teşvik verileceğini açıklamıştı.

# türkiye # vatan partisi # karar # bin # epdk # Partisi # Milli Enerji # Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu # türkiye taşkömürü kurumu # Genel Maden İş Sendikası