Metamfetemin kullanımı artıyor

Bağımlılık gücü en yüksek olan narkotik madde metamfetaminin kullanımı artıyor. Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi önümüzdeki dönemin en büyük tehdidinin metamfetamin olduğunu tespit etti. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi Şube Müdürü Murat Sarıgüzel, Ailelere seslendi, “Bu madde ile ilgili bilinçli ve uyanık olalım. Geçmişte bonzai ile yaşadığımız acı tecrübeyi metamfetamin ile bir kere daha yaşamayalım” dedi.

Metamfetamin narkotik maddesini yakalama miktarı ve şüpheli sayısı yükseldi. 2021 yılında ele geçirilen metamfetamin yakalama miktarında bir önceki yıla göre yüzde 32,8 arttı. Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Türkiye Uyuşturucu Raporu 2022’de önümüzdeki dönemin en büyük tehdidinin metamfetamin ifade edildi.

Bu madde bireyin biyolojik, psikolojik ve sosyal yaşamında yıkıcı etkilere neden oluyor. Bağımlılık yapma gücü yüksek olan metamfetamin, en tehlikeli narkotik maddeler arasında sayılıyor. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi Şube Müdürü Murat Sarıgüzel, yükselen metamfetamin tehdidine dikkat çekti. Ailelere seslenen Sarıgüzel, “Bu madde ile ilgili bilinçli ve uyanık olalım. Geçmişte bonzai ile yaşadığımız acı tecrübeyi metamfetamin ile bir kere daha yaşamayalım” dedi.

Yasa dışı narkotik madde sokaklarda “met, kristal, buz, cam, ateş ve Metin amca gibi” isimlerle satılıyor. Öğrencilere başarı kadınlara da zayıflama vaat ediliyor. Dünyanın “metamfetamin çılgınlığı” içinde olduğunu vurgulayan TUBİM Şube Müdürü Murat Sarıgüzel, “Her uyuşturucu maddenin farklı düzeylerde bağımlılık yapma gücü vardır. Metamfetaminde bu çok yüksek düzeyde” dedi.

Aydınlık Gazetesi’ne konuşan Sarıgüzel, yasaklı maddenin şiddet eğilimini artırdığını söyledi.


ŞİDDET EĞİLİMİNİ ARTIRIYOR

- Amfetamin tipi uyarıcı sınıfında olan bu maddenin, kalp çarpıntısından, kan dolaşım hızına kadar olumsuz etkileri var. Metamfetamin kullanıcılarının profiline baktığımızda bu madde kullanımına bağlı şizofren, paranoya ve Parkinson hastalıklarını da görüyoruz. Kullanıcılarda yoksunluk belirtileri içinde diğer maddelere oranla daha fazla şiddet eğilimi var. Yıkıcı etkileri çok yüksek bir madde

# türkiye # uyuşturucu # mücadele # şiddet # metamfetamin