Bakanlık “maymun çiçeği” rehberini yayınladı

Maymun çiçeği hastalığı için önlemler artıyor. Sağlık Bakanlığı, maymun çiçeği hastası temaslılarına yapılması gerekenler, izolasyon ve izlenme sürecine ilişkin rehber yayınladı. önlemler kapsamında izolasyon süresi 14 gün olacak, temaslılar ise 21 gün takip edilecek.

Sağlık Bakanlığı Dünya Sağlık Örgütünün küresel acil durum ilan ettiği maymun çiçeği virüsüyle ilgili bir rehber hazırladı. Rehberde, virüsle temas halinde ne yapılması gerektiğinden karantina şartlarına kadar detaylara yer verildi.

Rehbere göre maymun çiçeği vakaları, İspanya, Portekiz ve İngiltere'nin de aralarında olduğu çok sayıda ülkede görüldü.

2 ile 4 hafta arasında süren semptomların gözlemlendiği hastalığın kendini sınırladığı belirtildi. yayınlanan rehberde yine de ağır vakaların ortaya çıkabileceğine dikkat çekildi.

Rehbere göre, maymun çiçeği virüsü, insandan insana yakın temas, anneden bebeğe plasenta yoluyla, ve cinsel temas yolları ile bulaşabiliyor. Enfekte hayvanla temas veya ısırık, çiğ ve az pişmiş enfekte hayvanların etlerinin tüketilmesi de bir başka bulaşma yöntemi.

Sağlık Bakanlığı, olası vaka tanımına uyan kişilerin cerrahi maske takması uyarısı yaptı. Maymun çiçeği virüsü rehberinde hastanın hastanede yatırılarak izole edilmesi gerekliliği de vurgulandı.

Çiçek hastalığına karşı aşılamanın virüse karşı yüzde 85 oranında etkili olduğu da rehberde yer verilen bilgiler arasında.

Ateş, şiddetli baş ağrısı, yoğun halsizlik, sırt ve kas ağrıları, deri döküntüsü gibi semptomlar maymun çiçeği virüsü belirtileri arasında yer alıyor.

# sağlık # ingiltere # İspanya # dünya sağlık örgütü # sağlık bakanlığı # Maske # dünya # portekiz # ateş # çok # kas ağrısı # şiddetli baş ağrısı # Maymun çiçeği hastalığı