TZOB yem maliyeti üzerinden uyarılarda bulundu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yüksek yem maliyeti nedeniyle süt üreticisinin zor durumda olduğunu belirtti. Üreticilerin elindeki damızlık hayvanları kesime gönderdiğini söyleyen Bayraktar, yem fiyatlarının düşürülmesini ya da çiğ süt fiyatlarının yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt sektöründe yaşanan sorunlara ilişkin açıklama yaptı. Bayraktar, çiğ süt tavsiye satış fiyatının litrede brüt 7,50 lira olduğuna değindi:

- Üretim maliyetlerindeki artışlar nedeniyle süt fiyatlarının revize edilmesi lazım. Üreticinin 1 kilogram süt satarak ancak bir kilogram yem alabiliyor ve bu durumun sürdürülebilir değil.


Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre de son 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre toplanan inek sütü miktarının yüzde 2,8, içme sütü üretiminin yüzde 6,5, peynir üretiminin ise yüzde 5,2 azaldığına işaret ediyor:

- Sanayiciler çiğ süt bulmakta, marketler ise süt ve süt ürünlerini satmakta sıkıntı yaşıyor. Asıl sorun talep ayağındaki daralma ortadan kalkınca yaşanacak. İşte o zaman artan talebi karşılayacak yeterli ürün bulunamayacak, tüketiciler çok yüksek fiyatlardan süt ve süt ürünleri tüketmek zorunda kalacaktır. Buna yönelik hazırlıklı olmak zorundayız.


Bayraktar, girdi maliyetlerdeki artış nedeniyle üreticilerin damızlıkları ve düveleri kesime göndermeye başladığını bildirdi. Birlik Başkanı, elde kalan hayvanların ise yeterli oranda beslenmediğini belirtti:

- Önceliğimiz damızlık hayvan kesimlerinin durdurulması, yem başta olmak üzere girdilerdeki fiyat artışlarına yönelik etkili tedbirlerin hayata geçirilmesi, üreticilere sürdürülebilir gelir sağlanması, tüketiciye ise ulaşılabilir fiyattan gıda sağlayacak politikaları hayata geçirmek olmalıdır.


Gelecekte damızlık hayvan sorunu yaşanabileceğini vurgulayan Bayraktar, taleplerini açıkladı.

- Üretimin devam etmesi için ya çiğ süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatlarını düşürmeye ve kontrol etmeye yönelik tedbirler alınmalıdır. Gıda Komitesinin yem fiyatlarındaki artışların olası etkilerini önlemeye yönelik bir yol haritası belirlemiş olmasını da olumlu buluyoruz
# türkiye # açıklama # türkiye ziraat odaları birliği # Türkiye İstatistik Kurumu # son # süt # çok # Şemsi Bayraktar # tzob # süt sektörü # tzob genel başkanı