Performans sistemi kaldırıldı sağlık sisteminde neler değişecek?

Sağlıkta yaşanan sorunların kaynağı performans sistemi kaldırıldı. Kamucu ve modern yeni sağlık sisteminin kurulması için zemin hazırlandı. Artık hastane bütçeleri tamamen Sağlık Bakanlığı'na bağlı olacak. Sağlık sisteminde kamu merkezli birçok yeni uygulama hayata geçecek. Sağlık bakanı düzenlemeyi ''performans sisteminin fişi çekildi'' sözleriyle duyurdu.

IMF ve Dünya Bankası dayatması ile ülkemizde uygulamaya konan performans sistemi kaldırıldı. Açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Koca haberi, "Bir süredir bitkisel hayatta olan Performans Sistemi’nin fişi çekildi" sözleriyle duyurdu.

2017 yılından bu yana da kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılan performans sisteminin kalan kırıntıları da 12 Ağustos'ta çıkarılan yönetmelikle temizlendi.

Hastanelerin bütçeleri tamamen Sağlık Bakanlığına bağlandı. Hastaneler “kamu bütçeleme esaslı yönetime” dönülmesiyle, doktor maaşlarında ciddi artışlar yaşanacak.

Bu durum Anadolu'daki hastanelerde uzman doktor bulunmama sorununu da çözecek. Performans sisteminde bütçeden ihtiyaca kadar her karar her hastanenin yönetimi tarafından alınıyordu. Kamu hizmeti vermesine rağmen piyasaya uygun adımlar atmak zorunda kalınmasına artık müsaade edilmeyecek.

Performans sistemine son verilmesi ile artık bu uygulama da bitecek. Bütçe, hastanelerin ihtiyaçları gibi konularda tek yetkili mercii Sağlık Bakanlığı olacak.

Bakanlık, hastanelerin ihtiyaçlarını destekleyecek. Hastane bütçeleri gelire göre değil ihtiyaçlara göre belirleyecek.

Birinci basamak olan aile hekimlerinin güçlendirilmesi de düzenleme içerisinde. Aile sağlığı merkezlerinde ilaç verilme uygulamasının da hayata geçmesi bekleniyor.

Diğer yandan performans sisteminin kaldırıldığı haberinin ardından Cumhuriyetçi Hekimler'den bir açıklama geldi. Cumhuriyetçi Hekimler 2'nci Başkanın Doktor Hikmet Çevik, sistemin fişinin çekilmesinin önemli bir adım olduğunu belirterek, "Bütçeleme esaslı kamu yönetimine tam olarak geçildi" değerlendirmesinde bulundu.

# sağlık # açıklama # Ağustos # gazete # fahrettin koca # dünya # şiddet # son # ek ödeme # performans sistemi