Tarım Bakanı kaybedilen tarım arazilerini işaret etti

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye’nin gelecekteki nüfusuna yetecek kadar gıda için tarım arazilerine işaret etti. Türkiye’nin tarım arazisi varlığının yüzde 12’sini 32 yılda kaybettiğine dikkat çeken Kirişci, 1989 ila 2002 arasında 140 bin hektar mera alanının yok olduğunu belirtti. Tarım alanlarında mülkiyet hakkı ile kullanım hakkını ayıracaklarını da kaydetti. Tarım, gıda, su ve enerjinin stratejik öneme sahip olduğunu anlattı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Mersin’de Tarım Sektör Temsilcileri toplantısına katıldı. 2053 için öngörülen nüfusun 105 milyon olduğunu söyleyen Kirişci, 105 milyon turist de gelirse rakamın 210 milyon kişiye ulaşabileceğine dikkat çekti. Kirişci, “Bu 210 milyonu, bu ülkenin bütün ihtiyaçları noktasında besliyor, giydiriyor, barındırıyor olması lazım” dedi.

Kirişci, nüfusa yetecek kadar gıda için tarım arazilerine işaret etti. Yok olan tarım arazilerine değindi:

- Türkiye'nin 32 yılda kaybettiği tarım arazisi, toplam tarım arazisi varlığının yüzde 12'si. Tekrar ediyorum, Türkiye'de tarım arazisi varlığının yüzde 12'sini biz 32 yılda kaybetmişiz. 1989 ila 2002 arasında yıllık 140 bin hektar mera alanını kaybettik. Toprak zengini değiliz ama toprak kaybediyoruz. Buna bir çekidüzen vermemiz gerekiyor.


Tarım ve Orman Bakanı, tarım alanlarında mülkiyet hakkı ile kullanım hakkını ayıracaklarını da söyledi:

- Kendi arazisinde, işletmesinde eğer 1 yıldan fazla bir faaliyette bulunmazsa biz ona şunu söyleyeceğiz, 'Biz sana rayiç bir kira bedeli ödeyeceğiz.' Orada bu üretimi, bu işi bilen, en yakındaki o köyde yaşayan, o civarda bulunan bu faaliyetleri yürütenlere 'Buyurun, gelin, yapın.' diyeceğiz. Kimse ilgilenmezse dışarıdan birilerinin ilgilenmesini sağlarız


Vahit Kirişci, popülist politika peşinde olmadıklarını da vurguladı. Toprak Mahsülleri Ofisi’nin bir Merkez Bankası olduğunu belirten Kirişci, 4 milyon 400 bin ton arpa ve buğday stoğu olduğunu kaydetti:

- Bugün hububatta, arpa ve buğdayda 4 milyon 400 bin ton düzeyinde stokumuz var. Bu, ülkenin üreticilerinin ürettiğidir. 600 bin tonu önceki yıldan devretti, geri kalan 3 milyon 800 bin ton bu ülkenin ürettiği arpadır, buğdaydır. Toprak Mahsülleri Ofisi, bir Merkez Bankasıdır. Stoklarında mal bulundurursa TMO, kendine ve piyasaya yapılan her türlü operasyonlara karşı gerekli aksiyonları alır.
# türkiye # Mersin # Tarım # tarım bakanı # tarım arazisi # Sana # vahit kirişçi