Öğrencilerin yurt telaşı başladı

Sınavı geçen, bir üniversiteye de yerleşen öğrencilerin şimdi en büyük sorunu barınma. Başlarını sokacak yurt bulamayan öğrenciler, yüksek kiralar nedeniyle ev de tutamıyor. Hükümet "yurt işini biz çözdük" diye övünse de gerçek öyle değil. Yakıcı sorun her geçen daha da büyüyor. İşte 2002'den bu yana Türkiye'deki yurtların durumu...

Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı. Tercih döneminin en önemli gündemi ise barınma oldu.

Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarının azlığı, öğrencilerinin tercihlerinde barınmayı ilk sıraya çıkardı. Yüksek özel yurt fiyatı ve uçuk kiralar öğrenci ve ailelerini kara kara düşündürüyor.

Üniversiteler, kendi yurt odalarına birer yatak daha koyarak sorunu çözmeye çalışıyor ancak bu da odalardaki ders çalışma ve yaşam kalitesini düşürüyor. Üstelik bu imkandan yararlanamayan yüz binlerce öğrenci var.

AK Parti hükümeti, KYK yurtları konusunda atılan adımları “Sessiz devrim” olarak nitelendiriyor. Yükseköğretim Kurulu ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2002 ve 2021 arası resmi verilerinde yer alan öğrenci ve yatak sayısı oranları bahsedilen devrimi yansıtmıyor.

2002 yılında, Örgün üniversite öğrencisi sayısı 1 milyon 656 bin 18, Devlet yurdu sayısı 190, Devlet yurdu yatak kapasitesi ise 182 bin 258. Yani öğrencilerin sadece yüzde 11’i devlet yurdunda kalabiliyordu. Şimdi de durum farklı değil

2021 yılında da örgün üniversite öğrencisi sayısı 3 milyon 801 bin 294, Devlet yurdu sayısı 774, Devlet yurdu yatak kapasitesi ise 724 bin 126. Bu durumda öğrencilerin yüzde 19’unun devlet yurdunda kalacağı yüzde 81’inin ise bu imkandan yararlanamayacağı anlaşılıyor.

Aileler de tercih sonuçlarıyla birlikte yurt araştırmasına başladı. İstanbul’da fiziki şartların da yetersiz olduğu özel yurtların yıllık fiyatları dudak uçuklattı.

Ev bulmak zor. Bulunsa da kiralar çok yüksek. Kira ödendi diyelim diğer masraflar ne olacak?

Türkiye'nin en çok üniversitesine sahip illerden biri olan Ankara'da da durum farklı değil.

Veliler öğrencilerin barınma sorunu ile ilgili köklü bir çözüm için hükümete seslendi.

# istanbul # ankara # türkiye # ak parti # yükseköğretim kurulu # barınma # ilk # üniversite # gençlik ve spor bakanlığı # üniversite öğrencisi # çok # Kredi ve yurtlar kurumu # örgün eğitim # AK Parti hükümeti # KYK yurtları