Aziz Sancar'dan beyin kanseri'nin tedavisi için yeni keşif

Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ve ekibi, beyin kanseri tedavisinde kullanılabilecek yeni bir yöntem keşfetti. Sancar, laboratuvar deneylerinde çok kullanılan EdU olarak bilinen molekülün, beyin kanserlerinin tedavisinde kullanılabileceğini rastlantıyla buldu. Keşfin ayrıntıları, Amerikan Bilimler Akademisi’nin dergisinde yayımlandı.

Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ve ekibi, beyin kanseri tedavisinde kullanılabilecek yni bir yöntem keşfetti. Sancar, laboratuvar deneylerinde çok kullanılan EdU olarak bilinen molekülün, beyin kanserlerinin tedavisinde kullanılabileceğini rastlantıyla buldu. Keşfin ayrıntıları, Amerikan Bilimler Akademisi’nin dergisinde yayımlandı.

Bilim dünyası, beyin kanseri tedavisinde çığır açacak yeni bir tedavi heyecanı yaşıyor.

Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ve ekibi, beyin kanseri tedavisinde kullanılabilecek bir yöntem keşfetti. Sancar, laboratuvar deneylerinde çok kullanılan EdU olarak bilinen molekülün, rastlantıyla beyin kanserlerinin tedavisinde kullanılabileceğini buldu.

Cumhuriyet gazetesinden Orhan Bursalı köşe yazısında keşfe yer verdi. Bursalı, Prof. Dr. Sancar’ın keşfi, “Başka bir deney yaparken birden bizi şok eden çok farklı bir olay karşımıza çıktı” ifadeleriyle kendisine anlattığını kaydetti.

Keşfin ayrıntılarının yer aldığı Prof. Dr. Sancar’ın makaleleri Amerikan Bilimler Akademisi’nin –PNAS- dergisinde yayımlandı. Prof. Dr. Sancar, keşfiyle ilgili ayrıntıları paylaştı.

Prof. Dr. Sancar, İkili Kesim-Onarım mekanizması ile Nobel ödülü kazanmıştı. Bu mekanizma, DNA sarmalında hasar gören bölümü kesip çıkarıyor ve yerine doğrusunu koyuyor. Sancar, DNA’nın hasarsız çalışmasını sağlayan mekanizmayı test tüpünde kanıtlamıştı.

Mekanizmayı insan hücresinde denemek isteyen Prof. Dr. Sancar ve ekibi, EdU molekülünü, sağlam DNA’da denedi. Edu molekülüyle DNA hasara uğramış gibi etki yaptı ve onarım mekanizmasını harekete geçirdi. Sonunda EdU ile başa çıkamayan hücrenin öldüğü görüldü. ES//
EdU’nun kanser hücrelerini öldürdüğü hakkında kanıtlar olmasına rağmen Prof. Dr. Sancar dışında kimse bu sonuçları takip etmedi. EdU molekülünün bariyerleri aşarak beyine rahat geçtiği biliniyor. Ama kemoterapi ilaçlarından en çok kullanılan Cisplatin ise beyine giremiyor.

Prof. Dr. Sancar, “Madem EdU hücreleri bu şekilde hücreyi öldürüyor, eğer beyin kanseri olan bir hastaya verilirse beyine gider sonucuna vardık” dedi. Sancar, molekülün böylelikle kanserli hücrelerin DNA’sına girerek nöronlara zarar vermeden tümörü öldüreceğini keşfetti.

Aziz Sancar, bu keşfin ardından beyin tümörleri konusunda tanınmış bir profesörle birlikte çalışmaya başlayacak. Beyin kanserlerinin tedavisi çok zor olduğu için Sancar’ın keşfinin yarattığı umut büyük önem taşıyor.

# hastalık # tedavi # aziz sancar # çok # bilim insanı # nobel ödüllü