"Kaşif 3" kritik sondaj görevine hazır

Türkiye'nin denizlerdeki sondaj faaliyetlerinin kritik oyuncusu Kaşif 3 su altına iniyor. Kaşif 3 İnsansız su altı aracı Türkiye'nin 4. Sondaj gemisi olan Abdülhamid Han’ın yanında göreve başlayacak.

Sondaj faaliyetlerinin başrol oyuncusu, su altı aracı "Kaşif 3" kritik sondaj görevine hazır.

Kaşif 3 İnsansız su altı aracı Türkiye'nin 4. Sondaj gemisi olan Abdülhamid Han’ın yanında göreve başlamak üzere yola çıktı.

Yaklaşık 3 yıl süren tamamen Türk mühendislerin ürettiği Kaşif 3, suyun derinlerinde ki olan biten her şeyi görebiliyor. Türkiye'nin denizlerdeki göz bebeği Kaşif 3, 3 bin metre derinlikte 24 saat çalışabiliyor.

İnsansız su araçlarının üçüncüsü olan kaşif, yerli ve milli olması kritik bilgilerin başka hiçbir ülkenin eline geçmesini engelliyor. İşte bu nedenle Kaşif, Türkiye'nin sondaj faaliyetlerinde "devlet sırrı" niteliğindeki bilgi ve görüntülerin sızmasını engelliyor.

''HER ÜRÜNDE YERLİLİĞİ ARTIRIYORUZ''


Armelsan Genel Müdürü Can Emre Bakım, Kaşif'in yerli ve milli yazılımlar üzerinden kontrol edilmesinin avantajlarını şöyle anlattı:

- Temelde odaklandığımız kısım işin beyniydi. Yani su altı robotun üzerindeki tüm elektronik kartlar ve yazılımlar yerli ve milli olarak geliştirildi. Alınan tüm bilgiler yerli ve milli yazılımlar üzerinden kontrol edildiği için hiçbir şekilde dışarıya sızma ihtimali yok. Tamamen ülkemizin kontrolünde.
# İstanbul Teknik Üniversitesi # türkiye # samsun # teknofest # itü # kaşif # su altı aracı