Vatandaşın kredi ve kart borcu artıyor: MB faiz indirdi, özel bankalar artırdı

Vatandaşın borcu gün geçtikçe artıyor. Bir internet sitesinin analizine göre, eylül ayında Türkiye’deki toplam kredi hacmi yıllık yüzde 59 arttı, 6.65 trilyon liraya yükseldi. En çok artış ise yüzde 76 ile bireysel ihtiyaç kredilerinde görüldü. Vatandaşın kredi kartı borcu ise 323 milyar TL’ye ulaştı. Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yasal takip süresinin uzatılması ve kart borç faizlerinin Merkez Bankası faizine göre düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Vatandaş borç batağında... Kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artış sürüyor.

Bir internet sitesinin analizine göre, eylül ayında Türkiye’deki toplam kredi hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 arttı, 6.65 trilyon liraya yükseldi.


En çok artış ise yüzde 76 ile 563 milyar liraya yükselen bireysel ihtiyaç kredilerinde görüldü.


Toplam kullanılan kredilerin yüzde 20’sini 1.27 trilyon TL ile tüketici kredileri ile kredi kartları oluşturdu. Tüketici kredilerinin yüzde 44’ünü ihtiyaç kredilerinden, yüzde 28’ini konut kredilerinden ve yüzde 2’si taşıt kredilerinden oluştu.


Dikkat çeken bir diğer veri ise kredi kartı borçları. Geçen yılın aynı döneminde toplam 174 milyar TL olan kredi kartı borcu, eylül ayında yüzde 56’lık bir artışla 323 milyar TL’ye ulaştı.


Öte yandan özel bankaların kredi faizlerindeki artış da dikkat çekiyor.

Merkez Bankası faizi kademeleri olarak yüzde 13'e düşürdü, ama bu faiz indirimi piyasada karşılık bulmadı.

Geçen yılın ağustos ayı sonunda ticari kredi faiz oranları yüzde 20, bireysel kredi faiz oranları ise yüzde 18 ile 20 arasında seyretti. 2022 yılının Ağustos ayında ticari kredi faizleri ortalama yüzde 35-40, bireysel kredi faizleri ise ortalama yüzde 26-28 seviyelerine yükseldi.


Merkez Bankası'nın 15 Ağustos’ta aldığı 100 puanlık politika faiz indiriminin ise henüz piyasa faiz oranlarına herhangi bir etkisi olmadığı görüldü.

# türkiye # Merkez Bankası # Bir # eylül # borç # Kredi kartı borcu # 2022