Turizmcinin Mir zararı giderek büyüyor

MİR hizmetlerinin askıya alınmasına tepkiler büyüyor. Zararı yüzde 80'lere ulaşan turizmciler "turpun büyüğü heybede" diyor. Ödeme işlemleri baharda tamamlanan konaklama sektörü bundan sonra büyük krizlerle karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle soruna acil çözüm bekleniyor.

”ÇÖZÜM BULUNMAZSA ZARAR TÜM PAYDAŞLARA YAYILACAK”

ABD’nin baskısıyla kamu bankaları da Rus ödeme sistemi MİR’den çıktı. Turizm esnafının zararı büyük. Önlem alınmazsa tüm turizm sektörü ve paydaşlarını zor günler bekliyor.

”TURİZM KONFOR VE GÜVEN ÜZERİNE KURULUDUR”


Turizmin başkenti Antalya’nın en çok Rus misafir ağırlayan Kemer ilçesinde esnafın zararı, MİR engeli yüzünden yüzde 80’lere ulaştı. Kemer Turizmci ve İş Adamları Derneği Başkanı Rıza Sönmez, konuyu Ulusal Kanal’a değerlendirdi:

- Konaklama sektöründe anlaşmalar, rezervasyonlar, ödemeler sezon başlarken tamamlandı. Bu yüzden konaklama sektörüne sorun henüz yansımadı. Turizm ortamı konfor ve güven üzerine kuruludur. Tatilciler güvensizliğe itildikleri bir ülkede tatil yapmaz. Önümüzdeki sezonda Rusların tercihlerini olumsuz yönde etkileyecek bir tablo oluştu.

- Tatile gelen kartım işte burada Türkiye’de çalışıyor diye, burada adamlar mağdur oldu birden, işte kartlar şuanda çalışmıyor.

”SORUN BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ”


Sönmez, turizmcinin tüm bu sonuçlar göz önünde bulundurularak acil çözüm talep ettiğini vurguladı. Karşılıklı ticarette uygulanan ödeme sistemlerinin turizmde de etkin hale gelmesinin mümkün olduğunu savundu:

- Doğal gazda, tarımda ve diğer ticaret kalemlerinde iki ülkenin ithalat ve ihracat kanalları açık. Bu olanaklar kapsamında yeni çözümler üretilebilir. Dileğimiz; sorunun bir an önce çözülmesi.
# abd # türkiye # turizm # Bir # kamu bankaları # Mir ödeme sistemi # Kemer Turizmci ve İş Adamları Derneği # Rıza Sönmez