Bilim Kurulu yeni kararlar aldı

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından alınan kararlar açıklandı. Alınan tedbirlerin ve kaldırılan kısıtlamaların etkisinin ölçülmesine yönelik pilot çalışmalar ile planlı taramalar yapılmasına karar verildi. Vakaların yaşa göre oranlarının paylaşıldığı açıklamada 65 yaş ve üstündeki yurttaşların risk altında olduğuna da dikkat çekildi.

Koronavirüs Bilim Kurulu alınan yeni kararları paylaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada alınan kararlar özetlendi. Yeni kararlara göre kaldırılan kısıtlamalar ve alınan tedbirlere yönelik değerlendirme çalışması yapılacak.

Alınan tedbirlerin ve kaldırılan kısıtlamaların etkisinin ölçülmesine yönelik pilot çalışmalar ile planlı taramalar yapılmasına karar verilmiştir. Buna göre hastalığın bulaşma alanlarında yaşanan riskler varsa özel tedbirler alınmasına karar verilmiştir. Aşı olmuş vatandaşlarımızın karantinaya alınmaması kararının uygulanmasına devam edilecektir. Hastalığa teşhis konması için altın standart olan PCR testlerinin ulaşım kolaylığının sürdürülebilir şekilde devam etmesi önerilmektedir.

Açıklamada Omikron’un hastaneye yatışlara etkisinin az olduğu hatırlatıldı. Ancak vaka sayılarındaki artışın yüksek olması ile bu durumun sağlık kapasitesini zorlayabileceği belirtildi.

VAKALARIN YAŞLARA GÖRE ORANI

Günlük vaka sayılarının yarısının İstanbul kaynaklı olduğu ifade edilen açıklamada, vakaların yaşlara göre oranı da paylaşıldı:

Ülkemizde son bir haftada görülen vakaların yüzde 13'ü 12-19 yaş aralığında, yüzde 34'ü 20-34 yaş aralığında, yüzde 29'u 35-49 yaş aralığında, yüzde 16'sı 50-64 yaş aralığında ve yüzde 8'i 65 yaş üzerindedir. Aktif vakaların yüzde 1.45'i hastaneye yatmış, binde 3'ü yoğun bakıma girmiş ve on binde 1'i entübe edilmiştir. Ancak 65 yaş üzeri aktif vakaların ise yüzde 10.11'i hastaneye yatmış, yüzde 3.11'i yoğun bakıma girmiş ve yüzde 0.99'u entübe edilmiştir.

Bilim Kurulu, hastaneye yatışlarda yaş oranına bakıldığında 65 yaş üzeri büyükleri korumak için azami hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin de altını çizdi. 65 yaş üzeri vatandaşlara hatırlatma dozunun uygulanmasının son derece önemli olduğu tekrarlandı.

# sağlık # istanbul # açıklama # koronavirüs # vaka # aşı # fahrettin koca # Turkovac # PCR TESTİ # kovid 19 # vaka sayısı # BioNTech # sinovac # Bilim Kurulu # günlük # hatırlatma dozu # omikron varyantı