Merkez Bankası enflasyon raporunu açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. 2022 yıl sonu için yüzde 11,8 olan enflasyon tahmini 11,4 puan artışla yüzde 23,2'ye yükseltildi. "Dolarizasyonun etkisinin sıfırlanması birinci önceliğimiz diyen Kavcıoğlu, "Liralaşmanın enflasyonun üzerinde çok olumlu etkisi olacaktır." ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası yılın ilk Enflasyon Raporu'nu açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından yapılan sunumda 2022 yıl sonu için yüzde 11,8 olan enflasyon tahmini 11,4 puan artışla yüzde 23,2'ye yükseltildi. 2023 yıl sonunda ise yüzde enflasyonun 8,2 olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

Şahap Kavcıoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Dolarizasyonun etkisinin sıfırlanması birinci önceliğimiz. Liralaşmanın enflasyonun üzerinde çok olumlu etkisi olacaktır. Dezenflasyon sürecini hızlı bir şekilde başlatacağız. Liralaşma süreciyle enflasyon tek haneye inecek ve Türkiye'nin gündeminden kalkacak.

Sanayi üretiminin yükseliş eğilimini sürdürdüğünü belirten Kavcıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

İhracat artış trendini 2021'in son çeyreğinde de sürdürdü. Cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vereceğini öngörüyoruz.

Öte yandan 20 Aralık'ta döviz kurlarında yaşanan düşüşle ilgili de açıklamalarda bulunan Kavcıoğlu açıklamasında şunlara yer verdi:

O gün Merkez Bankası tek kuruş satmadı. Bireyseller, kurumsallar, yurt dışı yaklaşık 2,250 milyar dolar satarak kuru düşürdü.
# türkiye # ekonomi # ihracat # Merkez Bankası # Döviz # enflasyon # Sanayi # dolar # şahap kavcıoğlu # Yurt # Euro # döviz kuru # Türk lirası # enflasyon raporu # dolarizasyon