Üreticiler elektrik dağıtımında kamulaştırma istiyor

Elektrik zamlarına üretici cephesinden tepkiler gelmeye devam ediyor. Tarımda kullanılan elektriğin pahalılığı bu sene üretime olumsuz yansıyacağını belirten Adana Yüreğir ve İmamoğlu Ziraat odaları “Ucuz elektrik için, devlet müdahalesi şart.” dedi.

Tarımsal üretimin en önemli girdi kalemlerinden olan elektrik zamlarına karşı üretici cephesinden sesler yükselmeye devam ediyor.

Kuraklık, tarımda plansızlık ve artan girdi maliyetleri derken zor durumda olan üreticinin sırtına bir de zamlanan elektrik faturaları binecek.

Yüreğir Ziraat Odası adına açıklama yapan Ziraat Mühendisi Ayla Kurt, elektrik dağıtımının kontrolünün yeniden devlet eline geçmesi gerektiğini belirtti.

Çukurova bölgesinde 12 ay üretim yapıldığını hatırlatan Kurt, müdahale edilmezse üretimin aksayacağının altını çizdi.

Zamlardan önce 20 dönümlük bir alanın bir kere sulanması için kullanılan elektrik tutarının 1500 lira civarında olduğunu söyleyen İmamoğlu Ziraat Odası Başkanı Ali Şimşek, zamla birlikte faturanın 3 bin lira olmasını beklediklerini belirtti.

Ayda 20 gün sulama motoru çalıştıran bir çiftçinin zamlarla birlikte ortalama elektrik faturası beklentisi 100 bin lirayı buluyor. Çiftçinin ise bu faturaları ödeyecek gücü yok.

Müdahale edilmezse bu pahalılık önümüzdeki günlerde tüketiciye de yansıyacak. Tarımsal üretimin devamlılığı için zamların geri alınması ve çiftçinin ucuz elektrik kullanması gerekiyor.

Üretici temsilcileri konunun derhal gündeme alınması gerektiğini belirtiyor.

# Adana # açıklama # elektrik # üretici # Devlet # üretim # Tarım # ziraat # kuraklık # kamulaştırma # elektrik faturası # ucuz elektrik # elektrik dağıtımı şirketi