Zeytinlikler maden işletmelerine açılıyor

Maden Yönetmeliği’nin 115’inci maddesine eklenen yeni fıkra ile zeytinlikler maden işletmelerine açılıyor. Çiftçiler, zeytin alanlarına zarar verileceğinden endişe duyuyor. Bir yasaya dayanmayan düzenlemenin Danıştay’ın tarafından iptal edileceği düşünülüyor.

Haber: Ufuk Akkaya - Kamera: Özgür Doğu Saymaz

Enerji Bakanlığı maden yönetmeliğinin 115’in maddesine ek fıkra ekledi, çiftçiler ayağa kalktı. Yönetmeliğe göre zeytinliklerin altındaki madenler çıkarılarak ekonomiye kazandırılacak. İşte bu karar zeytin üreticinin tepkisi ile karşılandı. Türkiye’de bir kez daha zeytin ağaçlarının kesileceği tartışması başladı.

Madenlerin çıkarılmasına karşı olmadıklarını belirten Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Çağatay Özcan Kokulu, yönetmeliğin dayandığı bir kanun olmadığına dikkat çekti.

Enerji Bakanlığı düzenlemenin, hâlihazırda faaliyet gösteren santralleri kapsadığını belirtti. Bu ifade nedeniyle gözler Muğla’daki termik santrallerin olduğu bölgeye çevrildi. Ulusal Kanal’ın ulaştığı bilgilere göre Muğla’daki termik santralin kömür stoku tükenmek üzere. Bakanlık bu nedenle yerli kömür kaynaklarına yönelmek istiyor. Ancak uzmanlar Muğla bölgesindeki kömürün kükürt ve kül oranı yüksekliği nedeniyle 4. Kalite de olduğunu belirtiyor. Üretici de “kalitesiz kömüre zeytinimizi kurban etmeyelim” diyor.

Yeni düzenleme maden firmasına sahadaki zeytin ağaçlarını söküp Tarım Bakanlığı’nın göstereceği alana nakletme yükümlülüğü getiriyor. Ancak bu da üreticileri ikna etmiyor, turizme kurban edilen zeytin bahçeleri gibi olmasından endişe ediliyor.

Zeytinlikler 3573 sayılı Zeytin Kanunu ile korunuyor. Kanunun açıkça zeytin sahaları daraltılamaz, ağaçlar kesilemeyeceğine ve sökülemeyeceğine hükmediyor.

Uzmanlar Enerji Bakanlığı’nın zeytin sahalarını maden işletmelerine açan yönetmeliğinin uygulanabilir bulmuyor. Binlerce ağacın söküm işleminin külfetli olacağı belirtiliyor. Ayrıca yönetmelikte müeyyide olmamasına da dikkat çekiliyor.

# türkiye # ulusal kanal # haber # maden # turizm # çiftçi # Zeytin # enerji # zeytinlik # Tarım