Türk turizmi sigorta yaptırımının kıskacında

Batı'nın Rusya'yı hedef alan yaptırımları yaklaşan turizm sezonu öncesi Türk tur operatörlerini zora soktu. İngiltere merkezli Uluslararası taşımacılık şirketi Rusya'ya uçuş yapan uçaklar için sigorta tescilini askıya aldı. Moskova yönetimi yaptırımları aşmak için Soçi'de merkez kurarak 10 ülkeye uçuş başlatma adımı attı. Rusya'nın Türkiye'den istediği uçak bağlamama garantisi de ticari zorunluluk nedeniyle verilemiyor. Türkiye ve Rusya'nın soruna çözüm arayışları sürerken Turizm ve Maliye Bakan

Haber: Deniz Adalı

Yaklaşan turizm sezonu öncesi Türk tur operatörleri Rusya'yı hedef alan yaptırımlar nedeniyle zorluklar yaşıyor. Türk turizmine zarar veren yaptırım tehditlerine karşı Türkiye ve Rusya da çözüm arayışında...

Ingiltere Merkezli Uluslararası sigortacılık şirketi hava yolu şirketlerinin uçaklarını uçuş için sigorta ediyor. Yıllık yapılan sigorta işlemleri bu nedenle hava yolu şirketleri için önemli.

Yaptırımlara destek veren sigorta şirketi Rusya'ya yapılan uçuşlarda sigorta tescilini askıya aldığını açıkladı. Sigorta yapılamadığı için de hava yolu şirketleri Rusya'ya uçuş yapamıyor.

Rusya yaptırımlara karşı adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu adımlardan en önemlisi de Rossiya Airlines'ın Soçi'de bir uluslararası bir merkez oluşturarak buradan Kazakistan, Türkiye, Mısır, İran, Özbekistan, Azerbaycan, Ermenistan, Kırgızistan ve İsrail'e uçuş başlatması.

Rusya yaptırımlara karşı ekonomik kayıpları önlemek ve vatandaşların güvenliğini sağlamak için Türkiye'den uçakların bağlanmaması için garanti istiyor. Ancak kiralık olarak uçurulan uçakların sahipleri mahkeme kararı ile bağlatma kararı aldığında ticari olarak buna engel olunamıyor. Bunun için de Türkiye, Rusya'ya garanti veremiyor.

Rusya ile Türkiye arasındaki turist taşımacılığı yapan 3 Türk operatörü var. Rus Hava yolu şirketleri ile anlaşan 3 şirket Türkiye'ye gelen turistlerin yüzde sekseninin ulaşımını sağlıyor. Ancak yaptırımlar Rusya ve Türkiye arasındaki turist taşımacılığını engelliyor.

Bu konuda çözüm arayışları için bazı adımlar atıldı. Örneğin, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu yük ve yolcu taşımacılığındaki sorunlar için Özel Riskler Yönetim Merkezi yetkili olacağını açıkladı.

Kurum, Rusya ve Ukrayna ile Türkiye arasında yük ve yolcu taşıması yapan sivil deniz ve hava araçlarının sigorta teminatı sorunlarının, 2022 yıl sonuna kadar Özel Riskler Yönetim Merkezi kapsamında yönetilmesine karar verildiğini duyurdu.

Tur operatörleri için güzel bir çözüm olan bu uygulamaya Uluslararası sigorta şirketleri "yaptırımların bir şekilde kırılması" olarak gördüğü için karşı çıkıyor.

Sigorta sorununun çözülmesi için Turizm ve Maliye Bakanlığı ile Türk operatör şirketi temsilcileri de bir araya geldi. Toplantıda Rusya uçuşlarının sigortalanması için "Türkiye Sigorta" devreye alındı. Ancak İngiltere merkezli sigorta şirketi hava yolu şirketlerini "yaptırımları bu şekilde aşarsanız tüm uçaklarınızın sigortalarını iptal ederim" diyerek tehdit etti.

Yaklaşan turizm sezonu öncesi kayıp yaşamak istemeyen tur operatörleri sorunun çözümü alternatif arayışına girdi. Rusya uçuşlarına devam eden THY yetkilileri ile yapılan görüşmede " ek seferler konulacağı ve Antalya dahil bazı bölgelere 2-3 milyon turistin taşınabileceği ifade edildi. Turist sayısını azaltan bu çözüm ayrıca Türk Hava Yollarının yüksek fiyat tarifesi nedeniyle tur operatörlerinin kazancını da ortadan kaldırdı.

İlgili bakanlıklarla sorunun çözümü için sıkı temasta olan tur operatörleri Rus turist getirmek için farklı güzergah araştırmasına da başladı. Bunun için daha önce de kullanılan güzergahlardan olan Kazakistan, Kırgızistan,Gürcistan, Azerbaycan ve Özbekistan gibi Rusya'ya komşu ülkelerden aktarmalı seferler başlatılması hedefleniyor.

Tur operatörleri ayrıca alternatif olarak kara ve deniz taşımacılığını da araştırıyor. Gürcistan ile Rusya'nın yaşadığı sorunlara dikkat çeken operatörler Karadeniz'e kıyısı olan Abhazya ile karşılıklı olarak deniz seferi başlatılmasını da seçenek olarak düşünüyor.

# ingiltere # türkiye # rusya # Ukrayna # Azerbaycan # antalya # maliye # türk # turist # turizm # THY # yaptırım # rus # iptal # Gürcistan # Kırgızistan # Özbekistan # Abhazya # tur # Türk turizmi